Kvarteret Hasseln

Kvarteret Hasseln Erik Dahlbergsgatan-Engelbrektsgatan-Aschebergsgatan-Föreningsgatan ligger i den del av Vasastaden som förr i tiden kallades Brantdala. På platsen låg landeriet Brantdala (östra Brantdala) fram till 1890-talet.

Brantdala och Götaberg 1888

Aschebergsgatan drogs fram söder om Engelbrektsgatan först år 1910 och ungefär samtidigt bestämdes stadsplanen för området söderut mot Landala med kvarteren Hasseln, Poppeln, Rönnen och Syrenen. Albert Lilienberg utformade planen. Redan 1910 påbörjades också husbyggen i de fyra kvarteren.

Det som byggdes i kvarteret Hasseln var stor framförallt stora stenhus i 6 våningar. I hörnet Föreningsgatan / Erik Dahlbergsgatan byggdes ett bostadshus för ensamstående yrkeskvinnor av AB Hemtrefnad under åren 1911-13. Arkitekter av Hans Hedlund och Björner Hedlund.

Brantdala och Götaberg 1915
Brantdala och Götaberg 1923
Föreningsgatan 34 och Aschebergsgatan 21 i kvarteret Hasseln år 2014. Bild: Vogler Licens: CC BY-SA 4.0

Andra källor: Staffan Sedenmalm, Vasastaden-Lorensberg  Planering och byggande utanför vallgraven 1850-1900, Länsstyrelsen Västra Götalands län Rapport 2016:43, Kapitel 4

Advertisements

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.