Nya Elementarläroverkets byggnad

Nya Elementarläroverkets byggnad är en skolbyggnad i tre våningar vid Engelbrektsgatan 1 / Viktoriagatan 28-30, i Vasastaden. Byggnaden ligger i kvarteret Linden och uppfördes år 1889. Byggnaden uppfördes för Nya Elementarläroverket för flickor enligt ritningar av Adrian C. Peterson. En tillbyggnad gjordes 1924.

Skolbyggnaden är känd för sin trappmålningar utförda av Carl Larsson vilka bekostades av Pontus Fürstenberg. Målningarna skildrar ”Den svenska kvinnan genom seklen”. En av lärarinnorna vid skolan, Hedda Key, syster till Ellen Key, frågade Pontus Fürstenberg om den nybyggda skolan kunde få en liten tavla. Pontus och Götilda Fürstenberg besökte tillsammans med Carl Larsson skolan. Carl Larsson gjorde därefter skisser till målningarna. Målningarna utfördes under hösten och vintern 1890–1891.

I entrén finns Idun, Heliga Birgitta och Fredrika Bremer omgivna av texten ”Flit, Lydnad, Godhet, Sanning, Fromhet”. Därefter kommer stenålderskvinnan Tjeftka, vikingakvinnan Gerdr med barn och drottning Ingegerds tärna Sissalill. Gustav Vasas tid representeras av borgarfrun Kerstin och Apollonia Larsdotter. Målningarnas färgskala har dittills varit mörk, men därefter ljusnar den. Samtiden representeras av göteborgsflickorna Göthilda Magnus, Clara Wallerius, Greta Runnerström, Ellen Schultz och Sigrid Westerberg. Kung Oscar II och drottning Sophia omges av kugghjul och den tidens nyheter glödlampor och telefonledning. På översta våningen skildrar målningarna tiden för Göteborgs grundläggning med Gustav II Adolf, kvinnan Amrika och tre rokokodamer.

Götilda Magnus, Clara Wallerius, Greta Runnerström, Ellen Schultz och Sigrid Westerberg. Målning av Carl Larsson.
Nya Elementarläroverkets byggnad (nuv. Victoriaskolan) år 2013. Bild: Historiker Licens: CC BY-SA 3.0

1967 lades flickskolan ner och istället flyttade Göteborgs skolmuseum in i lokalerna och fanns där till 1993. Från sistnämnda år kallades kolan för Engelbrektsskolan och senare Tyska skolan för att numera heta Victoriaskolan. De är dock sam privatskola som haft lokalerna hela tiden, de har bara bytt namn på skolan. Skolan drivs av Tyska Skolan Göteborg ek.för.

Advertisements

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.