Gustaf Kollberg

Johan Gustaf Magnus Kollberg föddes 1842-11-08 i Halmstad och dog 1912-10-13 i Göteborg. Han var son till Carl Magnus Kollberg (1809-73) och Christina Lovisa Dahl (1804-1884). Gift med Julia Maria Staël von Holstein, född 1847-03-10 i Vapnö och död 1881-05-06 i Göteborg.

Han gick i Halmstads latinskola och utbildade sig därefter inom handel och sjöfart 1870 blev han delägare i handelsfirman August Th. Carlson som då bytte namn till August Carlson & Co. Kollbergs andel var först 1/3 men senare blev han hälftenägare.

Firman och August Th. Carlson var också huvudägare i Ångfartygs AB Svithiod. Andra större aktieägare var grosshandlaren  L.G. Bratt och kaptenen J.F. Strömberg. Mindre aktieägare var bland annat Gustaf Pripp, Ludvig Kollberg 150 aktier, Gustaf Kollberg 300 st och familjen Staël von Holstein 260 st.

Gustaf Kollberg utredde firma C. M. Kollbergs dödsbos affärer efter faderns död och sålde 1880 hela rörelsen med byggnader, upplag, privat kaj för 50 000 kr till A. L. Apelstam och Otto Schéle. Den senare hade i många år varit firmans bokhållare. Änkan Christine Kollberg skulle dock under resten av sitt liv bo kvar i boningshuset invid vägen mot Laholm. Området låg där Picassostatyn i Halmstad finns idag.

Gustaf Kollberg var också styrelseledamot och aktieägare i Hallands Ångfartygs AB där hans bror Ludvig Kollberg under många år var huvudredare.

Efter August Carlsons frånfälle hade Gustaf Kollberg ägarmajoritet i Aug. Carlson & Co. Han ägde också en period egendomen Wilhelmsberg med stor trädgård invid Örgryte gamla kyrka.

Advertisements

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.