Kvarteret Apeln

Kvarteret Apeln, Haga Kyrkogata-Bellmansgatan-Viktoriagatan-Vasagatan, är ett bostadskvarter på Hasselbladska ängen i Vasastaden. Samtliga 15 tomter i kvarteret köptes år 1872 upp av Göteborgs Byggnads AB (kallat Byggnadsbolaget) för att där skulle byggas villor eller radhus för välbeställda göteborgare av samma typ som byggdes i kvarteren vid Kungsportsavenyn av friman Krüger & Westerberg. Bolaget anställde samma år också arkitekten Adrian C. Peterson för att rita husen. Det enda huset i denna stil som blev byggt var Heymanska villan som byggdes till en delägare i bolaget, Gabriel Heyman.

Heymanska villan

Heymanska villan uppfördes 1874–76 efter ritningar som gjordes av Adrian C. Peterson. resten av tomterna fann dock inga intressenter och bolaget avyttrade därför tomterna till andra bolag som snabbt lät uppföra hyreshus i 3 våningar. Fyra av de sex mellanhusen formades och byggdes parvis med två olika arkitekter som upphovsmän. Mitt i kvarteret byggdes de spegelvända tvillinghusen nr 26 och 27 (Vasagatan 8 och 10) av byggmästare Joachim Dähns tyske arkitekt Julius Eduard Leo som också var ägare till ett av husen.

Vasagatan

Intill Leos tvillinghus uppförde byggmästare F. O. Peterson nr 24 och 25 (Vasagatan 4-6) ritade för olika ägare av Adrian Peterson som 1878 också ritade fyra hus med mansardvåningar i kvarteret. Tre av dessa gällde de tomter på baksidan som Byggnadsbolaget överlåtit till N. Andersson & Co, delägarnas nya bolag. Ett av dessa tre hus var Coldinuordens hus på Östra Nygatan (Bellmansgatan) 7-9 som uppfördes år 1879. Coldinuorden flyttade in året efter. Ett av dem låg på Vasagatan, gränsande till Heymanska villan.

I Coldinuordens hus låg från mitten av 1970-talet gayklubben Bacchus (vissa källor säger att den öppnade 1975, andra att den öppnade 1977). Det senare året är troligen det korrekta. Bacchus fanns kvar till 1997 och därefter fanns ett antal andra klubbar med samma inriktning i lokalen innan porrklubben Chat Noir flyttade in år 2010 efter att lokalen stått tom en tid. Innan dess låg Chat Noir på Friggagatan, Stampen, i ett hus som revs år 2009.

Handlande J. Conrad Jacobsson uppförde 1877 på 13:e roten 22 vilket är Haga Kyrkogatan 8 i hörnet Östra Nygatan (idag Bellmansgatan) fick bebygga tomten i fyra våningar och ett högt mansardtak dekorerat med runda kupor. Fasadens och takets höjd stod i skarp kontrast till de redan uppförda trevåningshusen med traditionella sadeltak mot Hagakyrkan i grannkvarteret. I hörnet mot Stora Allégatan (tomt 23) uppfördes ett år senare ett trevåningshus för F.O. Strömman. Huset ritades av Adrian C. Peterson med ett kraftigt hörntorn. Detta hus köptes av Evangeliska Fosterlandsstiftelsen år 1937 varvid de inredde en kyrkolokal i huset. Kyrkan kallas Lutherska missionskyrkan och ligger i huset än idag.

Strömmans hus
Advertisements

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.