Coldinuorden

Coldinuorden hävdar själva att de har medeltida rötter och att de har traditioner som går tillbaks till den portugisiska prinsen Henrik de Aviz (Henrik Sjöfararen). Det finns inga belägg för att så fallet. Det kan helt enkelt vara en myt som grundarna av orden en gång hittat på för att göra det ”hemliga” sällskapet mer mystiskt och gammalt. Det påstådda ursprunget till ordens namn är hemligt för alla som inte är medlemmar. Ordens verksamhet med att plantera gröna kors längs kusten är dock en sed som kan spåras just tillbaka till Algarve och den sjöarsenal som Henrik Sjöfararen grundade där under det tidiga 1400-talet tillsammans med Portugals första astronomiska observatorium

Idag finns orden bara i Sverige och Finland och eventuellt har den aldrig funnits nån annan stans. Även i Finland dog orden ut, men den återintroducerades från Sverige år 1987. Under det sena 1900-talet bildades också ett nytt ordenssamfund i Spanien med liknande grund som Coldinuorden, och dessa båda ordnar upprätthåller vänskapliga förbindelser med varandra. Efter att ursprungligen ha ägnat sig åt faktisk navigation på världshaven, kom därför coldinubröderna senare att ägna sig åt ”navigation” på de inre världshaven där de skulle segla till ”Paradiset” och/eller ”Lycksalighetens land”, Coldinuorden blev därmed ett etiskt-filosofiskt ordenssamfund. 

Enligt traditionen ska orden ha införts till Sverige av Carl Björnberg som ska ha upptagits som medlem år 1755 ombord på ett engelskt fartyg av en engelsman vid namn W:m Bird i Göteborgs hamn. Denne ska 1757 (eller möjligtvis 1758) ha lärt känna den franske örlogskaptenen och kaparen François Thurot som ska ha tillhört orden. De blev goda vänner, och när Thurot kom tillbaka till Frankrike ska han ha föreslagit för två höga dignitärer inom Coldinuorden, hertigarna de Noailles och de Belle-Isle, att Björnberg kunde vara en lämplig person att leda en svensk gren av orden. Förslaget accepterades och vid ett återbesök i Sverige följande år försåg han Björnberg med nödvändiga handlingar och ingående kunskaper om orden samt utnämnde honom till den svenska ordens högste styresman med titeln Acbaron Recor år 1759. 

Björnberg valde därefter ut ett femmannaråd bestående av auditör Christoffer Cedergren och regementspastor Anton Grimbeck i Göteborg, år 1761 protokollsekreteraren Johan af Bjerkén i Stockholm samt år 1753 kammarherren Knut Leijonhufvud och kaptenen Carl Fredrik Leijonhjelm. Den första svenska ordenslogen (inom orden kallad ”karavell”) invigdes i Stockholm (”Arla Coldin”) år 1765. Bland de första medlemmarna fanns också Patrik Alströmer. Den följdes inom kort av karavell på Sveaborg i Finland (”Månans Coldin”) samt i Göteborg (”Göta Coldin”) och Karlskrona (”Kronans Coldin”). Under en kort period fanns även en karavell på kolonin S:t Barthélemy (”Cialon Coldin”) samt en ”privat” karavell vid hovet i Stockholm (”Flottans Coldin”) som grundades på eget bevåg av hertig Carl, vilken i sin befattning som storamiral tidigt hade påtagit sig rollen som den svenska ordens beskyddare.

År 1906 uppgick medlemsantalet i de tre svenska karavellerna (logerna) till cirka 2 000 personer, många med anknytning till marinen. Flera medlemmar av det svenska kungahuset (inklusive Carl XVI Gustaf) har varit beskyddare av och hedersledamöter i orden.

Initiativtagare till Göta Coldin i Göteborg var Patrick Alströmer. Från starten 1768 till 1779 hade orden sina möten i Frimurarlogens hus på Norra Hamngatan. 1780 flyttade de dock in i ett eget hus på Bellmansgatan 7-9 (då Östra Nygatan 7-9) i kvarteret Apeln i Vasastaden där de håller till än idag. Styrande mästare (recorer) i Göta Coldin har varit:

landshövdingen friherre Patrik Alströmer 1768—1802, amiral Georg de Freese 1802—07, med. d:r Per Dubb 1807—10, kommerserådet Niclas Malm 1810—19, kommerserådet Olof Wijk 1819—56, brukspatron James Dickson 1856—73, häradshövding Aug. Svalander 1873—85, kammarherre Magnus Lagerberg 1885—99, sparbankskamrer Hugo Bernström 1899—1902, kapten Oswald Kuylenstierna 1902—04, rådman Thor Widell 1904—08 och därefter telegrafdirektör Alb. Alström. 


År 1771 blev William Chalmers medlem i Coldinuorden. Vilka som varit styrande recorer under resten av 1900-talet är inte känt.

Coldinuordens hus på Bellmansgatan 7-9 år 1902

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.