Therese Kamph

Therese Kamph

Therese Kamph, född 25 februari 1836 på egendomen Vidön i Värmland, död 19 oktober 1884, var en svensk lärare. Hon var föreståndare för Kjellbergska flickskolan 1872-1884.

Hon var den näst yngsta av nio barn till en regementskommissarie, som avled då hon var fyra år. Hon utbildades fram till femton års ålder på den Weinbergska flickpensionen i Karlstad, därefter på en läroanstalt i Hamburg, och grundade vid arton års ålder tillsammans med sin syster först en flickpension i Karlstad, och därefter en ny i Kristinehamn. 1870 flyttade hon med sin familj till Stockholm, där hon gav privatlektioner och studerade vid Högre lärarinneseminariet.

Våren 1872 efterträdde hon Helena Eldrup som föreståndare vid Kjellbergska flickskolan. Skolan hade vid hennes tillträde 40 elever och tre klasser. Kamph hade målet att utvidga skolan till en av landets främsta läroanstalter. Hon ville reformera lärometoderna, införa en mer praktisk språkundervisning, gynna modersmål, och göra småbarnsundervisningen mer lättåskådlig.

Kamph gjorde flera studieresor, bl.a till Tyskland 1876, för att hämta och införa nya idéer.

1879 tog hon initiativ till att bilda Februariföreningen till stöd för elever som hade det svårt ekonomiskt. Till en början gavs hjälp enbart till elever på Kjellbergska flickskolan men senare också till elever till andra skolor. Februariföreningen upplöstes 1941 efter 63 års verksamhet. Innestående medel, 3 715:46, överlämnades då till skolan att under namnet Therese Kamphs stipendiefond som skulle förvaltas av styrelsen, som beslöt utjämna den till 3 750 kronor. Denna stiftelse förvaltas idag av Göteborg stad och har en förmögenhet på cirka 3 miljoner kronor.

Therese Kamph avled plötsligt i oktober 1884 efter en kort tid sjukdom. Vid hennes död hade skolan ökat till en tioårig kurs med 160 elever. Hon lyckades också införa en seminariekurs för att utbilda kvinnliga lärare, ett projekt hon länge arbetat med och som infördes vid hennes död.

Texten delvis från Wikipedia

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.