Nils Andersson & Co

Efter att Göteborgs Byggnads AB avvecklats år 1877 bildade Nils Andersson och Adrian C. Petersson ett nytt byggbolag, Nils Andersson & Co.

Nils Andersson & Co köpte åren 1880-83 hela kvarteret Örby söder om Stora Allégatan mellan Kungsportsavenyn och Lorensbergsgatan. Tomterna i mitten av kvarteret var genomgående medan det fanns en tomt varje hörn. Totalt 6 tomter. Med början 1881 (nr 22) och fram till 1884 (nr 16) uppförde firman byggnader i fyra våningar. Hörnhuset mot Kristinelundsgatan (nr 22) köptes år 1822 av grosshandlaren J. M. Schlesinger medan firmans delägare behöll varsin fastighet mellan hörnhusen (ägare Adrian Peterson till nr 18 och Nils Andersson till nr 20). För ritningarna svarade Adrian Peterson.

1890 köpte bolaget också de fyra mellantomterna 14:e roten 102-105 (Kungsportsavenyn 29-35) i kvarteret Örbyhus mellan Kristinelundsgatan och Engelbrektsgatan väster om Avenyn och öster omTeatergatan. Firman byggde sedan tomterna med byggnader som ritats av Adrian C. Peterson och hans son Carl Crispin.

År 1911 byggde bolaget också fastigheten mellan Skånegatan och Södra Vägen mot Korsvägen. Ritningen gjorde av Nils Anderssons son Robert Andersson Arelius. Den sistnämnde var också delägare i Nils Andersson & Co åren 1890-1930.

Advertisements

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.