Kvarteret Masurbjörken

Kvarteret Masurbjörken, Karl Gustavsgatan-Storgatan-Erik Dahlbergsgatan-Vasagatan, i Vasastaden innefattar bland annat Betlehemskyrkan och Göteborgs Hantverksförenings hus.

Betlehemskyrkan var det första som byggdes i kvarteret när den byggdes 1881 enligt ritningar utförda av Johan August Westerberg. Länge förblev det också den enda byggnaden i kvarteret.

I andra änden av kvarteret, hörnet Storgatan-Erik Dahlbergsgatan (Erik Dahlbergsgatan 3-Storgatan 11uppfördes Hantverksföreningens hus 1894 efter ritningar utförda av Eugen Thorburn. I delar av huset låg Jazzhuset från mitten av 1970-talet till 2017 då klubben stängde och ersattes av en klubb med helt annan inriktning och en restaurang.

Hantverksföreningens hus. Ritning av Eugen Thorburn
Hantverksföreningens hus 1900
Hantverksföreningens hus 1900. Bild: Aron Jonason. Public Domain

1886 stod en ny skolbyggnad för Mathilda Halls skola klar på Karl Gustavsgatan 8-10. Skolan förblev i byggnaden till 1938 och tog från 1912 också över grannbyggnaden på Karl Gustavsgatan 6. Vid kommunaliseringen 1938 blev skolan en del av Vasa Kommunala Flickskola med undervisningen även fortsättningsvis förlagd i lokalerna på Karl Gustavsgatan. 1951 flyttade skolan ut ur lokalerna. Från 1990-talet slut har lokalerna på Karl Gustavsgatan 10 återigen använts som skollokaler, nu av Göteborgs Tekniska Institut.

Hallska skolans byggnader på Karl Gustavsgatan år 2017.
1923

Källor:

Advertisements

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.