Janne Johansson

Janne Johansson var en byggmästare i Göteborg. Han föddes 1848 och dog 1903. Tillsammans med sin fru Gerda hade han flera barn. Barnen tog namnet Dellborg, en av dem var Johannes Georg Dellborg (1897-??) och en annan Gunnar Jonathan Dellborg (1899-1990). Carl Daniel Evald Dellborg (1903-??) var egentligen syskonbarn till Janne Johansson men växte upp som fosterson i familjen. Georg Dellborg och Gunnar Dellborg var båda advokater.

Johansson byggde flera fastigheter i Vasastaden och Lorensberg, däribland några i kvarteret Björken men började sannolikt med att bygga landshövdingehus. I en konflikt som startade redan hösten år 1891 blev det 1893 en strejk vid flera av hans och Nathan Perssons byggen. Konflikten varade från juni till september:

I juni månad, efter en riktad begäran om löneförhöjning, strejkade murarearbetare på utvalda byggen hos byggmästaren Janne Johansson och byggmästaren Nathan Persson. Byggmästarnas moteld var ett hot om allmän lockout som skulle pågå tills strejken upphört. Fackföreningen gav dock inte vika och båda parter mobiliserade för full strid. Den 18 augusti 1893, efter mer än tio veckors konflikt, hävdes formellt lockouten, men strejken fortsatte mer eller mindre effektivt fram till den 21 september.

Konflikten ledde till bildandet av Göteborgs Byggmästareförening i november 1893.

2 svar på ”Janne Johansson”

  1. Hej
    Evald Dellborg var inte son till Janne Johansson och Gerda Johansson, han växte visserligen upp tillsammans med Georg och Gunnar men var ”egentligen” kusin. Bröderna medgav dock att Evald också kunde ta sig namnet Dellborg
    mvh
    Mikael D

    1. Tack för informationen. Det är inte lätt att veta sånt när en bara utgår ifrån skrivna offentliga publikatioenr ochs skrifter.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.