KFUM Göteborg

I mitten av 1800-talet präglades London av sociala orättvisor, hårda arbetsvillkor och fattigdom. Livsvillkoren för män och kvinnor såg helt olika ut. 1844 startade George Williams Young Men’s Christian Association, YMCA, en tillflykt från det hårda livet på gatan och ett alternativ till att döva sina sorger på krogen.

1855 startade Mary Jane Kinnaird och Emma Robarts Young Women’s Christian Association, YWCA, för att stärka kvinnor som kom ensamma till London för att arbeta, att själva förändra förutsättningarna för sina liv.

Den första Kristliga Föreningen Unga Män (KFUM) i Sverige startades 1884 i Stockholm. Året efter startades den förstaKristliga Föreningen Unga Kvinnor (KFUK). Under 1800-talet och 1900-talet bedrev KFUK och KFUM social verksamhet i kristlig anda i skiftande former. Trots liknande ideologi levde de två organisationerna egna liv i Sverige, på samma sätt som i resten av världen. Rörelserna stod dock varandra nära och 1966 gick de två organisationerna till sist ihop och bildade KFUK-KFUM. Sen 2011 heter organisationen Kristliga Föreningen av Unga Människor (KFUM).

Den moderna basketsporten skapades 1891 i Massachusetts av en KFUM-lärare från Kanada och 1895 skapade en annan lärare volleyboll. Dessa sporter har sedan spridit av KFUM-KFUK-rörelsen i hela världen.

I Göteborg startades en KFUM-förening kring 1890 och 1896 ritades ett helt hus för deras räkning av arkitektfirman Lindvall & Boklund i Malmö. Detaljarbetet utfördes dock av Hans Hedlund och byggnaden uppfördes 1897-99 i kvarteret Asken i Vasastaden. I huset fanns en gymnastiksal, träningslokaler, lägenheter, möteslokaler, kontorsutrymmen med mera. Där fanns också en större samlingssal på våning två och tre i den östra delen av fastigheten med 650 platser i vilken det också visades film åren 1929-47. En av de som grundade KFUM Göteborg var Peter Lundén.

Sen någon gång på 1970-talet huserar KFUM inte längre i lokalerna i Vasastaden. Kansliet finns i Viktoriahuset på Linnégatan och idrottsverksamheter som basket och volleyboll bedrivs på annat håll i centrala Göteborg. De bedriver också caféverksamhet och secondhandbutik på andra platser i Göteborg såväl som olika sociala fritidsverksamheter.

 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.