Gustaf Bolander

Gustaf Bolander
Gustaf Bolander

Gustaf Teodor Bolander, tullförvaltare och auditör, föddes 1805-07-28 och dog 1889-01-11 i Göteborg.  Son till grosshandlare Gustaf Eric Bolander (1772-1826) och Johanna Christina Carlström. Bror till författaren Sophia (Sophie) Christina Mathilda Bolander (1807-1869). Tjänstgjorde vid Tullverkets uppbördskontor i Göteborg.

Han var från 1845-07-28 gift med Ida Carolina Gustava von Gegerfelt (1821-91), syster till stadsarkitekten Victor von Gegerfelt. Samma år lät han bygga en villa i Nya Alléns villastad. Denna sålde han 1868 till H.R. Monkhouse sedan han skaffat ett arrendekontrakt på en del av landeriets Annebergs mark. På den nya tomten som låg på berget ovanför Haga Kyrkogata uppförde han Villa Gustafsberg efter ritningar utförda av svågern Victor von Gegerfelt.

1870 fick han friköpa tomten helt utan några villkor vilket sedan ledde till att tomten (kvarteret Enen) bebyggdes med hyreshus av sten istället för enskilda villor för överklassen. Det hela utvecklades till en juridisk strid med stadens styre och kom att bli ett tidigt exempel på markspekulation i syfte att göra så stor vinst som möjligt.

Advertisements

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.