Haga Kyrkoplan

Haga Kyrkoplan är en offentlig plats och torg som ligger i Haga och kvarteret som omges av Sprängkullsgatan-Parkgatan-Haga Kyrkogata-Vasagatan. 1848 byggde Göteborgs stad ett antal arbetarbostäder i kvarteret i form av tvåvånings trähus.

1860

1860

På en bergknalle i norra delen av kvarteret byggdes Hagakyrkan åren 1856-59. En park utlades kring kyrkan som utvidgades åt söder och väster i början av 1900-talet. För utvidgningen västerut till Sprängkullsgatan så revs arbetarbostäderna. I samma veva förlängdes Sprängkullsgatan söderut och Vasagatan drogs fram till den nya gatan. 1901 byggdes ett stadsbibliotek (motsvarade dagens universitetsbibliotek) i södra delen av det nya kvarteret varvid parken utvidgades till att även omfatta området kring det nya stadsbiblioteket.

1923

1923

Advertisements

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.