Kvarteret Kruthornet

Kvarteret Kruthornet, Östra Skansgatan-Södra Allégatan-Skolgatan-Haga Östergata, ligger i en del av Haga som till en början inte var bebyggd. Kvarteret Kruthornet tillsammans med kvarteren Kanonen, Geväret, Sabeln, Bajonetten och Laddstaken stadsplanerades 1811 och kallades då för Nya Haga. Därefter bebyggdes kvarteret i huvudsak med trähus, men i slutet av 1800-talet byggdes ett stenhus i hörnet Östra Skansgatan och Södra Allégatan.

Husockupation i Haga på 1980-talet

Husockupation i Haga på 1980-talet.

Vid mitten av 1970-talet hade de flesta fastigheter mot Skolgatan rivits och i slutet av 1980-talet revs hela kvarteret. Husockupanter, de så kallade husnallarna, försökte hindra rivningarnagenom att ockupera hus i kvarteret men det lyckades inte. Det var den sista husockupationen i Haga där det varit en lång rad ockupationer med start 1970 och 1972 då Hagahuset ockuperades. Under hela 1970-talet förekom ockupationer mer eller mindre konstant i Haga, de flesta av dem skede dock i tysthet utan politiska krav och utan offentlighet. Då var ockupationerna riktade mot rivningar och för att förhindra att husen föll sönder av vanvård. På 1980-talet blev antalet ockupationer färre men mer utåtriktade och uttalat politiska med krav på fler bostäder. Forskningen om ockupationer i Sverige och Göteborg har i stort sett inte berört 1970-talet och därför tror de flesta att det var fler ockupationer på 1980-talet. Sanningen är den omvända.

1991 bebyggdes hela kvarteret med ett parkeringshus som också innehåller kontorslokaler. Huset ritades av Abako Arkitektkontor AB.

1923

1923

Haga som det såg ut 1976-77

Haga som det såg ut 1976-77. Illustrationen sannolikt gjord av Lennart Assmundsson som på den tiden hade arkitektkontor ihop med Ostrowski och Wingårdh på Östra Skansgatan 3 C.

 

Advertisements

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.