Kvarteret Laddstaken

Kvarteret Laddstaken, Skolgatan-Södra Allégatan-Husargatan-Haga Östergata, ligger i en del av Haga som till en början inte var bebyggd. Kvarteret Laddstaken tillsammans med kvarteren Kanonen, Geväret, Sabeln, Bajonetten och Kruthornet stadsplanerades 1811 och kallades då för Nya Haga. Kvarteret började därefter bebyggas med i huvudsak trähus. Förutom de fastigheter som ägdes av Frälsningsarmén revs hela kvarteret på 1980-talet och därefter uppfördes nya byggnader år 1992.

I hörnet Husargatan/Södra Allégatan byggdes 1828 två trähus som kasern och stall för Husarerna. Husen innehöll polisstation 1888–1914, användes sedan som förenings- och butikslokaler. Övertogs år 1981 av Frälsningsarmén. Byggnaderna sammanbinds genom ett högt plank längs gatan. Kasernen är i 2 våningar medan Stallet endast har en våning.  Stallet har ett brant brutet tak vilket ger byggnaden en speciell karaktär.

Husarstallet 1970.
Husarstallet 1970. Bild: Jan Thyrén. Licens: CC-BY-NC-ND

Södra Allégatan 9 byggdes 1880 som varietélokalen Concert du Boulevard. 1895 inköptes det av Frälsningsarmén som sen dess har sitt högkvarter här. Gatuhuset har brant tak med uppbyggt mittparti och sidotorn. Fasaden är av gult tegel med mönstermurning och domineras av en rad höga välvda fönster. Husets inre del nybyggdes 1983–84. I detta hus höll den socialdemokratiske skräddaren August Palm sitt första möte i Göteborg den 5 januari 1882. De övriga mötena hölls i en lokal på Brogatan 2 i Pustervik.

Concert du Boulevard 1902
Concert du Boulevard 1902
Concert du Boulevard
Concert du Boulevard idag
1923
1923
Advertisements

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.