KvinnSam

KvinnSam, tidigare känt som Kvinnohistoriska samlingarna, är ett nationellt bibliotek för kvinno-, mans- och genusforskning. KvinnSam är öppet för allmänheten. Samlingarna tillhör Göteborgs universitetsbibliotek och är placerat på Humanistiska biblioteket.

Till KvinnSams ansvar och uppgifter hör att samla, bevaka och organisera material rörande genusfrågor. Till detta material hör allt från forskning till broschyrer och aktuell debatt. Samlingarna innehåller även ett handskriftsarkiv.

Kvinnohistoriskt arkiv, som det hette från början, grundades 1958 av Eva Pineus, som var ordförande i Fredrika Bremerförbundets Göteborgsavdelning, samt Rosa Malmström och Asta Ekenvall som båda var bibliotekarier vid Göteborgs universitetsbibliotek. Kvinnohistoriskt arkiv bildades dels för att man ville synliggöra kvinnors historia och dels för att det var svårt att hitta det material som handlade om kvinnor på biblioteken. Bakom initiativet fanns tre huvudsakliga avsikter:

Att förteckna och katalogisera litteratur om kvinnor. Eftersom det ofta var svårt att få fram det material som rörde kvinnor. För detta ändamål skapades också en särskild ämnesordslista.

Att samla arkivmaterial som var kvinnohistoriskt intressant och spara det för framtida forskning. Så som material från kvinnorörelsen och från olika kvinnoföreningar. Att underlätta för kvinnliga forskare att publicera sig. Därför startades skriftserien Kvinnohistoriskt arkiv som gavs ut i 21 volymer mellan 1958 och 1994.

Mellan åren 1958 och 1971 drev man Kvinnohistoriskt arkiv med hjälp av ideella krafter, stipendier och fonder. I mitten på 1960-talet hade det väckts motioner med begäran om en bibliotekarietjänst vid Kvinnohistoriskt arkiv men motionerna fick avslag. En ny motion lades 1970 och avslogs även den. Trots avslag så resulterade den i att den första bibliotekarietjänsten inrättades 1971. Detta efter att Göteborgs universitetsbibliotek tagit upp tjänsten i sin anslagsframställan 1971/72. Riksdagen beviljade då efter flera års påtryckning medel till en bibliotekarietjänst med pengar från utbildningsdepartementet. 2012 finns det ca 5,5 heltidstjänster på KvinnSam.

1997 blev KvinnSam ansvarsbibliotek med ett nationellt ansvar för informationsförsörjningen inom genusvetenskap samt kvinno- och mansforskning. KvinnSam har fortfarande ett visst nationellt ansvar inom genusområdet trots att systemet med ansvarsbibliotek numera är avskaffat.

Artikeln är från Wikipedia.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.