Mordet på Kruthusgatan 1959

Natten till den 25 november 1959 skedde ett mycket på den tiden mycket omskrivet våldtäktsmord på platsen. Strax före klockan halv sex på morgonen hittades en kvinna liggande död i ett skjul vid fastigheten Kruthusgatan 7 mitt i vad tidningarna då kallade ”de beryktade slumkvarteren vid Skansen Lejonet”.

Kvinnan hade ett stort krossår i bakhuvudet och kroppen var ännu varm, när den hemska upptäckten gjordes. Kläderna nertill på kvinnan var i oordning. Bredvid kroppen låg kvinnans baskerliknande mössa. Den var mörkgrön till färgen och försedd med en tigermönstrad pälsbräm. Några som helst tillhörigheter som kunde röja kvinnans identitet hittades inte. Hon saknade ringar och andra smycken och det enda som hittades i kläderna var ett läppstift. Någon handväska eller något liknande fanns inte vid fyndplatsen.

Hon kunde senare identifieras som 51-åriga Lisa Kristina Johansson. Det var hennes man som sett ett foto som polisen låtit publicera i media. Enligt mannen var hon alkoholiserad och drack i perioder. Hon hade försvunnit från hemmet under natten. Senare greps en 40-årig man som bodde i husen på Kruthusgatan och i tidningsartikeln från GP den 1 december 1959 står det:

Såsom misstänkt för sexualmordet på 51-åriga fru Lisa Kristina Johansson i Göteborg natten till onsdagen förra veckan har kriminalpolisen anhållit en göteborgare i 40-årsåldern. Mannen kallar sig diversearbetare, men hans huvudsakliga inkomstkälla har varit spritlangning.

Polisens storsvep i östra stadsdelarnas langarkvarter på sömdagen visade sig således väl befogat. Redan tidigt misstänkte kriminalmännen, att fru Johanssons baneman var att söka bland undre världens alkoholister, langare och lösdrivare. Polisen misstänkte också att invånarna i de fastigheter vid Kruthusgatan, utanför vilka den mördades kropp hittades kl. 5.20 på onsdagsmorgonen inte ville komma fram med de uppgifter som de eventuellt satt inne med.

Även denna misstanke visade sig vara riktig. Den nu anhållne spritlangaren bor i en av fastigheterna vid Kruthusgatan, endast ett tiotal meter från den plats, där man fann den mördades kropp på morgonen.

Vid förhör med husets invånare kom det fram, att en kvinna i huset sagt sig sett och hört något på natten. Kvinnan togs då ned till Spannmålsgatan och där fick man fram, att hon sett den nu anhållne på natten och dessutom hört en kvinna skrika i nöd.”

Uppenbarligen var det lika svårt då som nu att få människor i fattiga områden att vittna och det avspeglade sig på flera sätt. I en annan artikel den 3 december nämns att ”gänget på Järntorget” vilka kände den mördade väl och förmodligen sett henne på natten innan mordet inte ville säga nånting.

Den gripne var en 45 år gammal langare (spritlangare) som kallades Tjålis men han hade alibi. I januari 1960 spräcktes dock hans alibi, men han kunde ändå inte knytas till brottet. Den 12:e december 1959 skrev GP:

En man i femtioårsåldern, spensligt byggd och sjaskigt klädd, det är det kronvittne polisen söker i samband med utredningen av mordet på 51-åriga fru Lisa Kristina Johansson tidigt på onsdagsmorgonen den 25 november. Med stöd av vittnesuppgifter de senaste dagarna har kriminalen konstruerat ett signalement, som man nu arbetar med. Det är inte helt klarlagt att mannen är förövaren av dådet, men rent tidsmässigt att döma bör han vara identisk med – mördaren!

Tidigare har spaningsledningen som bekant i detalj lyckats kartlägga fru Johanssons förehavande från den tidpunkt sent på måndagskvällen, då hon lämnade sin bostad vid Flaggatan i Masthugget, och fram till kl. 2 natten till onsdagen. Men vad som förevarit mellan denna tidpunkt och kl. 5.20, då hon hittades mördad intill ett skjul på Kruthusgatan, vet man inte.

Det ser dock ut som om det nu skulle börja lossna även på den punkten. Utredarna har de senaste dagarna fått en del nya uppgifter som i viss mån styrker två tidigare angivna vittnesmål – de som går ut på att fru Johansson varit synlig i Brunnsparken och på Östra Hamngatan vid 3-tiden på natten. Vittnesmålen har lämnats av en 21-årig yngling och av två droskchaufförer.

21-åringen har berättat: Han kom några minuter före kl. 3 gående på Östra Hamngatan och träffade då en kvinna, som han med bestämdhet tror var fru Johansson. Han pratade några minuter med henne men sedan avlägsnade hon sig i riktning mot taxistationen vid Brunnsparken. På vägen dit mötte hon emellertid en man, som kom från Börsen och gick fram till henne. De slog sig i samspråk med varandra och sedan följde hon med mannen. De gick mot Thulehuset söderut.

Den misstänkte mannen i 50-årsåldern identifierades aldrig och mordet förblev olöst.

 

 

Advertisements

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.