Stiftelsen Tjänarinnehemmet

Stiftelsen Tjänarinnehemmet grundades 1911 med syfte att vårda om orkeslösa, ogifta, ej obotligt sjuka trotjänarinnor (dvs. pigor, hembiträden etc), som med hemortsrätt i staden varit minst 10 år i följd i samma tjänst inom Göteborgs samhälle, för att bereda dem en fristad för deras återstående levnadsår.

Stiftelsen införskaffade för ändamålet ett hus i hörnet Sprängkullsgatan-Pilgatan i kvarteret Dragonen i Haga.

Från start hade stiftelsen en stark koppling till Svenska Kyrkan men under många år utsågs styrelsen av stadsfullmäktige i Göteborg. 1951 utgjordes styrelsen av Gösta Block, Filip Asklund, Greta Lind, Marie J:son Broström och Nicoline Karlsson.

Idag förvaltas Stiftelsen Tjänarinnehemmet av Stiftelsen Bräcke Diakoni som har en koppling till Svenska Kyrkan. Ändamålet är idag att avkastningen av det samlade kapitalet, sedan minst en tiondel årligen kapitaliserats, får användas till verksamheten vid Bräcke Västergård-Hem för äldre. De samlade tillgångarna var 3,5 miljoner kronor i slutet av år 2017.

Advertisements

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.