Göteborgshem

Den 13 juni 1935 beslutade stadsfullmäktige att drätselkammarens första avdelning skulle uppföra två bostadshus huvudsakligen innehållande lägenheter om ett rum och kokvrå eller ett rum och kök, avsedda att möjliggöra förbud för utdömda lägenheters fortsatta användande för bostadsändamål.

De beslutade ersättningshusen blev färdiga hösten 1936. l fastigheterna, som är belägna vid Stiernsköldsgatan i Kungsladugård respektive vid Kobbarnas väg i Gårda, skulle det beredas bostäder åt personer som bodde lägenheter, som av hälsovårdsnämnden bedömts som utdömda för bostadsändamål eller som bedömts vara sanitära olägenheter. Det fanns dock villkor. Endast skötsamma och aktningsvärda personer kunde komma på fråga. Fastigheten i Kungsladugård rymde då 83 lägenheter och i Gårda 98 lägenheter.

En särskild styrelse, Styrelsen för 1936 års ersättningshus, inrättades för att förvalta de två fastigheterna.

Den 29 februari 1940 beslutade stadsfullmäktige att ge Styrelsen för 1936 års ersättningshus i uppdrag att omhänderta uthyrningen och förvaltningen av de bostadshus för änkor och andra ensamstående personer respektive mindre bemedlade familjer med mindre än tre minderåriga barn om vilkas uppförande stadsfullmäktige samma dag fattat beslut. I enlighet med stadsfullmäktiges uppfördes två byggnader belägna vid Stavhopparegatan i Lunden för änkor och andra ensamstående med tillsammans 127 lägenheter. Dessutom uppfördes fem fastigheter för mindre bemedlade familjer med mindre än tre minderåriga barn, inrymmande tillsammans 144 lägenheter. Två av de senare fastigheterna är belägna vid Frödingsgatan, två vid Sulitelmagatan och en vid Tomtebacksgatan, samtliga i Bagaregården.

Sedan ersättningshusstyrelsens verksamhet utökades till att omfatta uthyrning och förvaltning av andra bostadshus än ersättningshusen, beslutade stadsfullmäktige den 10 juni 1943 att ändra i reglementet för styrelsen och dessutom ändra namnet till Styrelsen för Göteborgshem.

Styrelsen för Göteborgshem fick den 4 oktober 1945, genom beslut i stadsfullmäktige, fler uppdrag genom förvalta fastigheter avsedda att ge änkor och andra ensamstående personer bostad.  Stadsfullmäktige fattade samma dag också beslut om att uppföra dessa fastigheter. I enlighet med fullmäktiges sistnämnda beslut uppfördes fyra byggnader, en vid Ahrenbergsgatan, två vid Ernst Thorulfsgatan och en vid Erik Kuus gata, samtliga i Munkebäck, vilka tillsammans inrymmer 167 lägenheter.

Förvaltningen av fastigheterna omhändertas av en styrelse, bestående av sju ledamöter, vilka utses för en tid av fyra år och väljs två vardera av hälsovårdsnämnden, fattigvårdsstyrelsen och drätselkammarens första avdelning samt en av drätselkammarens andra avdelning. (drätselkammaren motsvarar det som idag heter kommunstyrelsen).

1951 utgjordes styrelsen av Artur Boman (ordförande sen 1943), Olof Strömberg (från 1940), Birger Svensson (från 1947), Gunnar Lorentsson (från 1948), Erik Samuelson (från 1948) och Gustaf Nilsson (från 1948) samt med Lennart Larsson och Bror Bolin som suppleanter.

Styrelsen för Göteborgshem ska inte förväxlas med det bolag med samma namn som skapades 1968 för att överta de fastigheter som tillhörde Styrelsen för Göteborgshem, Göteborgs Bostadsföretag, Göteborgsbostäder och Samhällsbyggen, AB Göteborgshem. Det bolaget heter idag Bostads AB Poseidon.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.