Företagsbyggda arbetarbostäder i Gamlestaden

Gamlestaden är en stadsdel där det byggts ovanligt många bostäder av oliak företag för såväl anställda arbetare som tjänstemän. Såväl Gamlestadens Fabriker, SKF som Original Odhner byggde bostäder åt sin anställda. Gamlestadens Fabriker byggde via Byggnadsföreningen Atos och Byggnadsföreningen Ånäs.

För anställda vid Gamlestadens fabriker fanns flera bostadshus inom fabriksområdet (Byggandsföreningen Ånäs). De husen byggdes av sten kring sekelskiftet 1900, men föregicks av enkla envånings trähus. Husen revs 1956.

1916 bildades också byggnadsföreningen Atos på initiativ av Gamlestadens Fabrikers AB. som lät bygga landshövdingehus bl a i kv 8 Vitlingen och för fabrikens ogifta kvinnliga anställda lät företaget uppföra ett särskilt hus på Banérsgatan 5 i samma kvarter.

För arbetare vid SKF byggdes hus i kv 9 Långan 1912–13, kv 7 Koljan 1916–17 och kv 10 Laken 1917–19. 1923 På 1960-talet revs husen i kvarteret Långan på grund av vägbyggen. I kv 13 Sjötungan byggdes tre landshövdingehus för anställda vid Original Odhner.

1923 tycks det i de nämnda kvarteren inte ha byggts nåt annat än de företagsbyggda husen. I kvarteret Koljan fanns dock andra landshövdingehus och i kvarteret Abborren fanns det en äldre blandad bebyggelse med små fabriker blandat med bostäder.

1923

1923

Advertisements

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.