Göteborg-Lundby Tomt AB

Göteborg-Lundby Tomt AB var ett tomtexploateringsbolag som bildades i slutet av 1800-talet för att köpa upp och exploatera mark i Lundby socken. Bland bolagets delägare fanns August Röhss, Prytz & Wiencken och Justus A. Waller. I bolagets styrelse satt bland annat Oswald Lindow och Peter Fitger om var VD från år 1900. Bolaget var delaktigt i utfyllnaden av Lindholmens och Lundby vassar i likhet med Hisingstads Tomt AB. En plan med kvartersindelning av det område som bolaget ägde i norra delen av det vi kallar Lindholmen idag gjordes.

1901
1901
1907
1907

Ceresgatan planerades längst söderut och norr om den och parallellt planerades Irenegatan och Floragatan samt Siriusgatan. De tå senare var en fortsättningar på gator i det område som i huvudsak ägdes av Hisingstads Tomt AB, Hisingstad. Som tvärgator planerades Delfingatan längst i väster och därefter i en följd österut, Miragatan, Heragatan, Vädurgatan, Medusagatan, Kastorgatan, Polluxgatan, Lejongatan, Karlavagnsgatan och Polstjärnegatan. De enda av dessa gator som lades ut var Ceresgatan och Medusagatan.

Förutom Göteborg-Lundby Tomt AB och Hisingstads Tomt AB fanns också andra liknande bolag såsomKallebäcks Tomt AB, Rambergets Tomt AB och Hökegårdens Tomt AB.

Söder om Ceresgatan planerades också stadsbebyggelse på mark som ägdes av Lindholmens Verkstads AB. Gator som Stenbocksgatan, Coronagatan, Thethysgatsna, Hyperiongatan och Perseusgatan planerades. Den end gatan som tycks ha byggst var Hyperiongatan, men det mesta blev inte av på grund av att Lindholmens varv expanderade. Idag finns inte ett spår av något av detta.

1923
1923

När Göteborg-Tingstad-Sannegårdens Järnväg byggdes försvann planeringen för allt väster om Medusagatan. Men inget av detta kom ändå att byggas. I området norra delen skapades Sannegårdens bangård.

1931
1931

Medusagatan togs sedan bort, en Polstjärnegata lades ut söder om bangården med en fortsättning i vinkel ungefär där Medusagatan tidigare funnits och ner till Ceresgatan. En Karlavagnsgata lades också ut.

Sannegårdens bangård har nu avvecklats och är borttagen. I den östligaste delen av området ska den planerade Karlastaden.

Advertisements

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.