Wilhelm, Wieland & Co AB

Firman grundades år 1875 av Emil Wieland och Paul Danner och var från början en filial till Wilhelm, Wieland & Co., Berlin, vilken grundades år 1864. Båda dessa personer voro energiska och klarsynta affärsmän, som utvidgade firman till en av de största i branschen.

Ar 1912 övertogs firman av Georg Wieland och Iwar Högberg. Den förstnämnde dog redan samma år, vadan den senare ensam innehade firman till sin död år 1927, då firman övertogs av de gamla medarbetarna, Julius Rohtenberg och Ruben Norén, samtidigt som firman ombildades till aktiebolag med den förstnämnde som verkställande direktör.

Firman, som är en av vårt lands största och äldsta i sin bransch, driver en omfattande engrosaffär i kemikalier, droger och garvämnen icke endast inom vårt land utan även i Norge och Finland. I schellack är firman Nordens största importör. Under den nya  ledningen har firman ytterligare gått framåt samt har den även upptagit försäljning av färgstoffer, fernissor och dithörande artiklar. Firmans huvudsakliga kunder äro:  kemisktekniska fabriker, konfekt- och chokladfabriker, möbelfabriker, läder fabriker, kemikalie- och färgaffärer etc.

Styrelsen utgöres av direktör Julius Rohtenberg, kontorschef Ruben Norén samt
bankdirektör Henrik Skoog.

Från Näringslivets utveckling i Sverige under åren 1859-1929

Serienavigation<< Svenska Oljeslageri AB (1929)
Advertisements

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.