Valerius Hansson AB

Företagets verksamhet började när Valerius Hansson i mars 1912 öppnade en klädbutik i en bod på fyra kvadratmeter i den västra flygeln av basarlängorna på Kungstorget, där han sålde underkläder, herrkläder, mössor, hattar och arbetskläder.

1916 flyttades startade en filial som fick då namnet Valerius Hanssons Herr- och Barnekipering. Enligt uppgifter låg den i hörnhuset Grönsakstorget/Lilla Korsgatan men nåt sånt hörn finns inte. Huset Basargatan 4/Lilla Korsgatan 4 kan delvis vara aktuellt men inte helt då det var ett sparbankshus för Göteborgs- och Bohus län sparbank. I det huset kan dock endast första våningens lokaler mot gatan ha disponerats av Valerius Hansson och det mesta tyder på att det var just så. Enligt Wikipedia expanderade firman och omfattade snart 4 våningar. Uppgiften på Wikipedia felaktig. Större delen av sparbankshuset upptogs av bankens kontor och det har aldrig varit högre än tre våningar.

År 1928 blev den angränsande fastigheten vid Grönsakstorget tillgänglig, det bör handla om Lilla Korsgatan 2 vilken senare tillbyggdes med en våning. Troligen hade företaget under en period flera butiker då vissa källor uppger en flytt till Basargatan mot kanalen. Företaget använde också flera adresser såsom Lilla Korsgatan 4, Basargatan 4 (det rör sig om samma fastighet men två olika lokaler) och Södra Larmgatan 11 (samma fastighet som Lilla Korsgatan 2). 1929 öppnades troligen en ingång direkt från Bazar Alliance. 1933 hade firman ett 50-tal anställda och hade sannolikt blivit Aktiebolag, Valerius Hansson AB.

Hansson köpte 1935 fastigheten Kungsgatan 19-21 i hörnet Magasinsgatan. Båda husen revs 1938, och ett nytt komplex invigdes den 20 april 1940 efter ritningar av arkitekt Gunnar O. Jacobson. 1956 utökades butiken till att omfatta även Kungsgatan 23. 1962 hade företaget cirka 300 anställda men verksamheten minskade efterhand och blev väsentligt mindre i slutet av 1960-talet. Enligt Wikipedia avvecklades verksamheten 1968-69, men enligt andra källor först 1971 efter Valerius Hanssons död.

Huset användes därefter till en lång rad olika verksamheter och har sedan byggts om ett par gånger, bl.a. 1994. Senare byggdes gården in och en liten inomhusarkad skapades men även den har senare skrotats och huset har därefter byggts om ytterligare. Flera olika verksamheter fanns därefter i huset varav den största enskilda verksamheten i huset är SF-bokhandeln. Deras café ligger på den gamla innergården.

Advertisements

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.