Villa Ekman

Villa Ekman på Ekmansgatan 7 i Lorensbergs villastad byggdes 1918 för konsul Johan E. Ekman. Arkitekt var Karl Samuelsson (1881- 1944). Från 1920-talet fram till 1949 var Gustaf Sandström (1882-1949), generalkonsul och skeppsredare, ägare.

Under perioden 1950-1966 var villan arbetsplats för Göteborgs stads Löne- och tjänstenämnd. 1966 flyttade Göteborgs Musikkonservatorium in i villan. Den blev senare en del av Musikhögskolan. Verksamheten bedrevs i åtta olika hus. Musikhögskolan var kvar i villan ända fram till invigningen av Artisten 1992.

1993 köptes huset av Gustaf Knaust från Stockholm. Han blåste ut allt gammalt och
murket och slängde in braskaminer, ekparkettgolv och badrumslyx. Året efter köptes huset av Wallenstam som hyrde ut det till Göteborgs universitet, Hyreskontraktet gällde i minst 10 år, men i praktiken 15 år, enligt ett tillägg till kontraktet. Villan användes främst som bostad till gästforskare i enlighet meden donation från Ekmanska stiftelserna till Göteborgs universitet på 1,5 miljoner för att ”främja forskningen och det internationella forskarutbytet”.

1997 bildades Stiftelsen Gästforskarbostäder vid Göteborgs universitet varvid donationen flyttades till denna stiftelse. Ekmanska villan och Storgatan 7 (20 lägenheter) köptes från av Wallenstam. Samtidigt skrev Göteborgs Universitet på ett tioårigt avtal med stiftelsen om att hyra både Ekmanska och Storgatan. I början av 2000 reviderades kontraktet för Ekmanska. Nya regler och krav på full kostnadstäckning innebar att gästforskare skulle betala full hyra vilket få av dem hade råd med. Det innebar att universitetet inte kunde behålla villan. Verksamheten med boende för gästforskare upphörde 2005. Därefter stod villan tom i nästan 5 år.

2009 såldes villan till slut och idag är det en bostadsrättförening som äger huset. Styrelsen i bostadsrättsföreningen består av Marcus Christenson, Göran Gannedahl, Rickard Malmberg och Kerstin Ricklund.

Villa Ekman

Villa Ekman

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.