Villa Smedmark

Byggnad i Lorensbergs villastad som ritades av arkitekt Ernst Torulf och uppfördes på initiativ av fabriksdisponenten Carl-Oscar Smedmark. Byggnaden på Bengt Lidnersgatan 7 stod inflyttningsklar 1916 och fungerade som privatbostad fram till dess att Göteborgs universitet flyttade in i lokalerna 1954.

1954, köptes villan av Göteborgs högskola (Göteborgs universitet) C.O. Smedmarks dödsbo denna villa för 298 000 kronor. I byggnaden har det skett förhållandevis få förändringar under årens lopp, varav de största ägde rum i samband med att universitetet flyttade in i byggnaden. 

Byggnaden är uppförd i två våningar med källare, inredd vind samt krypvind. Fasaderna i rött tegel artikuleras bland annat av granitornament, burspråk och balkong. Det branta säteritaket är täckt med enkupigt rött tegel. Interiören är till stora delar välbevarad med snickerier, mörkbruna boaseringar, öppna spisar, fyllningsdörrar, parkettgolv och eldstäder samt blyspröjsade fönster. Huset är statligt byggnadsminne.

Villa Smedmark
Villa Smedmark
Advertisements

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.