Radhus Bjerke 2

Gavelhuset i radhuslängan på Dicksonsgatan i Lorensbergs villastad ritades av arkitekterna Arvid Bjerke och Ragnar Ossian Swensson för Bjerkes eget bruk. Det inrymde såväl privatbostad som arkitekt- och ritkontor För Arvid Bjerke vid inflyttningen 1916.

Huset i hörnet Dicksonsgatan 2/Skyttegatan 3 inköptes av Göteborgs universitet 1952. Byggnaden har endast genomgått smärre förändringar, vilka huvudsakligen handlar om utökat vatten och avlopp. På 1950-talet skedde en del förändringar i samband med att universitetets Konstvetenskapliga Institution flyttade in i huset.

Byggnaden är uppförd i tre våningar med källare, underkällare samt vind och övervind. Huset har flera vackra tidstypiska detaljer med mönstermurningar, burspråk och smidesdetaljer. I huset finns det en mängd välbevarade interiörer och ursprungliga detaljer, såsom mönsterlagda tegelgolv, slagna tegelvalv, öppna spisar, snickerier, brädtak och slagna tunnvalv av fasadtegel.

Text från WIkipedia

Dicksonsgatan 2 och 4
Dicksonsgatan 2 och 4. 2011
Advertisements

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.