Gamlestadens nödbostäder

Del 8 av 9 i serien Nödbostäder

1904 började Göteborgs kommun använda Waterloos gamla landeri för socialt boende för fattiga kvinnor med barn. Gården revs 1950 och verksamheten bör ha upphört innan dess. Mellan 1883 och 1904 användes landeribyggnaderna av Göteborgs Arbetshem för kvinnor, en förening för att hjälpa prostituerade att komma tillbaks till ett vanligt liv.

Norr om landeriets område byggdes åren 1917-18 en fabrik för företaget Original-Odhner och norr därom uppfördes vid samma tid nödbostäder för fattiga i stadens regi, Gamlestadens paviljonger på mark som fram till 1872 tillhörde Hospitalet (S.t Jörgen) på området. Troligen revs bostadpaviljongerna på 1960-talet.

Flera av Hospitalets huvudbyggnader låg kvar norr kyrkogården som låg strax norr om bostadspaviljongområdet. Sannolikt användes väl också de som nödbostäder. Den byggnaden revs nån gång i mitten på 1960-talet då den fanns kvar 1962.

Barackerna i Gamlestaden år 1935
Barackerna i Gamlestaden år 1935. Bild: Otto Thulin. Public Domain

 

Öster om Gamlestadsvägen och mittemot bostadspaviljongerna uppförde Emily Dicksons stiftelse nödbostäder för fattiga familjer. 1916–25 uppfördes 13 bostadshus av trä i en våning. Husgruppen omfattade både ”stugor” för en familj och parvis sammanbyggda ”stugor” för två familjer. 1933 tillkom ett tvåvåningshus av trä i norra delen.

1960–87 revs fyra av byggnaderna. Området rustades upp 1988 då de tio ursprungliga husen byggdes om och tre nya hus med i huvudsak samma utformning som de gamla uppfördes i södra delen. Husen ägs inte av stiftelsen idag.

Serienavigation<< Härlanda bostadskoloniAndersgårdsgatans nödbostäder >>
Advertisements

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.