Nathan Persson

Nathan Persson
Nathan Persson

Nathan Persson föddes den 29 januari 1859 i Helsingborg som son till Per Trulsson och Johanna Jönsdotter. Från 1890 var han gift med den nio år yngre Carin Augusta Liedqvist, dotter till en skånsk sjökapten. De fick ett stort antal barn varav det åttonde i ordningen var konstnären Folke Persson (1905-1964). Nathan Persson dog 1935.

Han började sitt yrkesverksamma liv som gesäll (lärling) inom byggnads- och träindustrin. Under åren 1879-1882 bedrev han en egen verksamhet i Helsingborg, men flyttade sen till Göteborg där han fick anställning som ritare och verkmästare med mera hos arkitekten Johan August Westerberg. Arbetet fick han eventuellt på grund av att de båda var aktiva inom Baptistkyrkan.

År 1888 blev Nathan Persson startade Nathan Persson egen byggfirma i Göteborg, men han utvecklade också en handelsrörelse  med byggvaror som sålde bl.a. mursten, granit, trottoartegel, kakelugnar, kakel och snickerier.

Nathan Perssons byggbolag har byggt en mängd hus i Göteborg, däribland Annedalskyrkan, Olof Asklunds Bageri på Övre Husargatan och KFUM:s byggnad på Parkgatan. Det senare huset ritades av Hans Hedlund (1855-1931).

Nathan Persson hade också ett stort antal förtroendeuppdrag. Han var VD och styrelseledamot i Fastighets AB Jakobsdal och styrelseledamot i Kobbs AB, Göteborgs och Bohusläns sparbank, Fabriks AB Astrid, Rudebecks Elementarläroverk och KFUM. Han var också ordförande i Göteborgs Byggmästareförening åren 1907-13.

Advertisements

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.