Böö villastad

Del 2 av 14 i serien Villastäderna

Vid mitten av 1890-talet inköpte AB Böö Villastad hela Bö egendom i Örgryte. Ägare av bolaget var Oscar Berggren som åren innan köpt upp Bö herrgård och omkringliggande mark inklusive delar av Lundens varefter han överlät egendomen till sitt eget bolag. Marken styckades av till tomter för villabebyggelse. Tomterna utannonserades medan avstyckningen till tomter pågick:

”Egendomen Böö i Örgryte socken håller f.n. på att indelas i byggnadstomter. Uppdelningen verkställes af fortifikationskassören K.G. Reenstierna och verkställes efter en plan som tillkännagifver, att det afser att gifva området så ordnade stadsförhållanden som möjligt.” (Ur: Göteborgs Aftonblad 3 juli 1897)

Böö villastad 1908

Böö villastad 1908

Fram till 1922 byggdes ett 30-tal stora trävillor på rymliga tomter. Från 1921 var greve Carl Gustaf Hamilton verkställande direktör i bolaget. Han var gift med en dotter till Oscar Berggren vid namn Elsa Margareta Berggren. Redan 1924 sålde bolaget själva herrgården till Göteborgs Stads Barnhus.

1925–40 utvidgades området i anslutning till herrgården, bl.a. tillkom Herrgårdsgatan som leder fram till gården och Humlegårdsgatan som avslutades med en kvadratisk plats. Bolaget köpte också upp tomter från Lundens egendom.

Bland villorna i området märks:

 • Soltorpet som uppfördes 1903 för skeppsredare W. Lundqvist och ritades av G. Nordström.
 • Brödragatan 2 som byggdes 1920 efter ritningar av O.G. Westerberg.
 • Humlegårdsgatan 8–12, Bögatan 5–7 och Herrgårdsgatan 9 som byggdes 1930-31 efter ritningar av Björner Hedlund.
 • Humlegårdsgatan 3 uppförd 1932 efter ritningar av F. Bensow
 • Daltorpsgatan 7 ritad 1932 av R. Hall i klassicistisk stil
 • Herrgårdsgatan 13  som är en envåningsvilla från 1927 utformad av O. G. Westerberg i en stil som anknyter till de angränsande byggnaderna på Bö Herrgård.
 • Radhuslängan Bögatan 9–13  som består av tre delar. Den södra delen byggdes 1925 och ritades av O. G. Westerberg, de fem mellanhusen uppfördes 1926 efter ritningar av O W Nilsson medan den norra delen som tillkom 1938 utformades av E. Holmdal
 • Villa Lange, på Barrskogsgränd 13 nordväst om Böskolan. Villan uppfördes 1938 efter ritningar av E. Friberger.
 • Kopparormsgatan 8 från de första åren
 • Parhuset Bögatan 3
 • Parhuset Örgryte Kyrkogata 7 i sekelskiftesstil,
 • Brödragatan 1 i typisk 20-talsklassicism

Efter 1940 kompletterades området med några nya villor och en radhuslänga.

Serienavigation<< VillastadsområdenÖrgryte trädgårdsstad >>
Advertisements

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.