Rya skog

Rya skog är ett naturreservat på 16 har som ligger insprängt mellan Gryaab och Skarvikshamnen i rödjan på Hisingen i Göteborg. Naturreservatet som bildades 1928 på gården Rödjans mark är det äldsta naturreservatet i Göteborgsområdet. I reservatets södra del finns historiska rester av bland annat en befästningsvall från 1600-talet som hör ihop med befästningsanläggningarna på Rya Nabbe.

Rya skog på Hisingen i Göteborg är unikt på det sättet att här finns rester av en mycket gammal skog, kanske sedan förhistorisk tid. Det äldsta kända dokumentet där Rya skog förekommer är en teckning av utsikten från Göta älvs södra strand utförd 1678 av Erik Dahlberg. På den är skog markerad där Rya skog ligger. På en karta upprättad 1760 av lantmätare Carl Scharin finns skog och äng markerade i det område vi nu kallar Rya skog.

Av äldre tiders markanvändning finns idag spår kvar i form av stora ekar som utvecklats i ett öppnare landskap då ängar och betesmarker troligen utgjorde en större andel av skogens yta.

Skogen har sedan länge utvecklats fritt. Alsumpskog täcker stora delar av reservatet. Här finns också hassellundar med ek och hassel. Vanliga buskar är exempelvis hagtorn, röda vinbär, olvon och getapel. Skogen är ett exempel på en typ av lövskog och sumpskog som var vanliga i regionen tidigare men oftast huggits ned. Vid en inventering 2007 hittades 22 hotade och sällsynta arter i området.

Rya skog

Vanliga blommor i reservatet är vårblommorna desmeknopp, gullpudra, vårlök, vitsippa, liljekonvalj och svalört. Sommartid syns storrams, kaprifol, ormbär, humle och rödblära här.

Inom området finns rådjur, grävling och ekorre. Fågellivet är rikt med bland annat mindre flugsnappare och rosenfink. Mindre hackspett, rödhake, nötväcka, näktergal, härmsångare, och kattuggla finns också i naturreservatet.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.