Lundby Åbogården

Del 15 av 23 i serien Gårdar i Lundby

Lundby Åbogården i Lundby by omnämns första gången år 1629 och var då en frälsegård under en Lars Håkansson. 1679 låg gården under Johan Stenbock och sedan under ryttmästaren Carl Philip von Sack (godsägare i Stockholmstrakten). Tillhörde länge släkten von Sack och år 1741 hette ägaren Johan Gabriel von Sack, son till Carl Philip von Sack. 1748 var A.D. Stålhandske ägare och 1768 troligen Eva Christ. Palmencrona. År 1799 var en Anders Rydell bosatt på gården men vem som ägde den är något oklart.

Åbogården 1907
Åbogården 1907
Lundby Åbogården 1933
Åbogården 1933. Foto: Otto Thulin, Public Domain

Avstyckningar av några få tomter skedde på gården under 1800-talet men gården förblev i övrigt inte uppdelad till tomter förrän sent, dvs någon gång på 1930-talet.  På en av de avstyckade tomterna byggdes ett större privat bostadshus av 1800-talet, Åbohus. Vid mitten av 1800-talet ägdes Åbohus av sjökapten Karl Gadd. Ägare av huset i slutet av 1800-talet var familjen Gahm och i ett av uthusen drev John A Gahm sin väskfabrik från 1881 (företaget startade inte där vilket anges i en del media). Vid sekelskiftet flyttade fabriken till nya stora fabrikslokaler på Lindholmen. Huset donerades 1910 till Göteborgs stad för att användas till barnhem med namnet Lundby barnhem. Lundby barnhem bedrev verksamhet fram till 1974. Idag är huset återigen ett privat bostadshus.

Lundby by 1921 med barnhemmet utmärkt
Lundby by 1921 med barnhemmet utmärkt

Åbogården inköptes av Göteborgs stad, på 1930-talet försvann jordbruket och 1937 stod en ny brandstation klar på delar av gårdens marker. Lundby brandstation används än idag.

Serienavigation<< Lundby SmedjegårdenUlvegraven >>
Advertisements

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.