Lundby Skomakaregården

Del 12 av 17 i serien Gårdar i Lundby

Skomakaregården i Lundby by var frälsegods fram till 1704 då gården reducerades till kronan. 1638 byttes gården mot egendomar i Västmanland och Uppland. Fram till dess var Claes Fleming ägare. År 1697 var Erik Sparre innehavare och sannolikt lydde gården redan 1673 under hans sätesgård (säteri). Reducerades från Sparres arvingar 1704 och överläts 1710 under förpantning till Ester Catharina Schening. År 1720 innehades panten av rådman Gerhard von Öltken, 1733 av Esbjörn Larsson och Claes Clampert.

Upphörde som kronogods 1758 och blev därefter sannolikt en skattegård. I slutet av 1800-talet byggdes nya mangårdsbyggnader på två hemmansdelar, på 1930-talet blev gården församlingshem och på 1950-talet fritidsgård. På Skomakaregårdens utmarker väster om Bräckö (Bräcke) kom det tidigt att styckas av tomter och byggas ett egnahemsområde. Detta område revs sedan (en del av husen ska ha flyttats till mer centrala delar av Lundby socken) när Koppartrans raffinaderi byggdes (idag St1)  Gårdens byggnader köptes av privat ägare år 1983 efter att fritidsgården lagts ner eller flyttats.

1906
1906
Skomakargårdens utmarker med avstyckade tomter år 1921
Skomakargårdens utmarker med avstyckade tomter år 1921, Rya skog är det gråa området ner till höger.
Serienavigation<< Lundby PrästgårdenLundby Hökegården >>
Advertisements

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.