Lundby Prästgården

Del 11 av 23 i serien Gårdar i Lundby

Lundby Prästgården som låg i Lundby by kallades också Stommen och tillhörde kyrkan från åtminstone 1576. 1639 blev gården boställe för komministern i Lundby församling. 1678 brändes alla byggnader på gården ner av danska trupper. Husen byggdes upp igen men de var dåligt byggda och efter några år var de mycket förfallna vilket ledde till rättsliga konflikter mellan de bosatta på gården såsom domprosten Florander och magister Schröders arvingar, kyrkan och myndigheter. Gården fortsatte vara prästboställe långt in på 1900-talet.

Lundby Prästgården 1891-92

Lundby Prästgården 1891-92. Bild: Aron Jonason. Public Domain. Fotot visar prästgården från gårdsplanen. Byggnaden som skymtar till höger är arrendatorsbostaden. Arbete pågår med omläggning av takpannor. Mannen till vänster är Prebendevicepastor Klas Kleberg (f. 1850), på trappan sitter hans dotter Ingegerd (f. 1888) i knät på sin barnjungfru. Bilden är från omkring 1891-92 av Aron Jonason och ingick i en svit av bilder från Lundby nya och gamla kyrkor samt prästgården, med både exteriör- och interiörbilder. Familjen Kleberg flyttade från Lundby 1896 och därefter flyttades prästgården för att ge plats åt den nya.

1893 uppfördes en ny mangårdsbyggnad på Prästgården enligt ritningar av Adrian C. Peterson. Det äldre huset som uppfördes 1826 flyttades från Prästgården till Hökegården 1896.

Lundby Prästgården 1906

Lundby Prästgården 1906

Prästgården brann 1957,1967 och 1970 och alla byggnader revs sedan på 1970-talet. Sen dess har tomten legat öde.

Serienavigation<< Lundby byLundby Skomakaregården >>
Advertisements

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.