Tolered (Toleröd)

Del 5 av 23 i serien Gårdar i Lundby

Gård i Lundby socken som ursprungligen tycks ha benämns Torröd, senare Toleröd och därefter Tolered, dock med många fler olika stavningar i olika dokument. År 1629 låg gården under Niels Bielkes sätesgård Åkerö i Sörmland. 1645 förvärvades egendomen av Anders Appelboom som också inköpte Bjurslätt. 1653 bytte han bort dem mot två gårdar i Närke och istället blev Israel Norfelt innehavare.

1673 var Gerhard Leijoncrantz (von Lengercken) ägare men 1680 låg gården öde. Redan 1697 var egendomen uppdelad i fyra delar (brukningsenheter) som brukades av olika bönder som dock inte ägde marken. Övergick vid mitten av 1740-talet i släktens von Saltzas ägo och lagt under deras gods Hökälla. 1787 stod Beata Vilhelmina Kruuse som ägare. Hon var gift med H.H. von Saltza. Ägandet följde därefter ägandet av Hökälla.

Toleröd 1845

Toleröd 1845

Tolered och Bjurslätt 1921

Tolered och Bjurslätt 1921

Serienavigation<< Bjurslätts gårdArendals gård >>
Advertisements

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.