Kvillebäcken

Del 3 av 23 i serien Gårdar i Lundby

Egendomen Kvillebäcken nämns första gången år 1625 och då som ett färjeläge. Färjeläget anlades av ägarna på Holms säteri i Tuve socken som ett eget privat färjeläge för att de på ett enkelt sätt skulle kunna korsa Göta älv. Låg där Kvillebäcken rann ut i Göta Älv och vassarna tog vid dvs troligen ungefär där Pumphuset på Herkulesgatan ligger idag.

1717 tycks en länsman Erich Olufsson ha bott vid Kvillebäcken och 1731 en herr Carl Hallberg.

Egendomen tillhörde så sent som 1746 Holms säteri men tycks någon gång därefter ha sålts till separat ägare. Beboddes år 1766 av amiralitetslöjtnant Jonas Holm. Betraktades som en del av Lundby by vid olika ägoskiften under 1700- och 1800-tal.

Kvillebäcken 1921
Kvillebäcken 1921
Serienavigation<< Lindholmens säteriBjurslätts gård >>
Advertisements

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.