Axel Stiberg & Co

Del 12 av 12 i serien Tobaksbolag

Firman Axel Stiberg och Co startades 30 december 1854 av Axel Ludvig Stiberg (1830-73) för att bedriva detaljhandel med tobaksvaror som till stor del importerades. En butik öppnades vid Östra Hamngatan 36. Efter att Axel Ludvig Stiberg avlidit 1873 sköttes företaget av änkan Emma Stiberg och efter hennes död övergick affären till äldsta ogifta men fortfarande omyndiga dottern, Sigrid Elisabeth Stiberg, med förmyndarens borgen.

Sonen Axel Tage Stiberg (1870-1952), som blivit myndig, övertog verksamheten den 11 januari 1892 tillsammans med en medarbetare inom firman, Johan Alfred Svensson. Svensson avled 1903 varvid Axel Tage Stiberg blev ensam ägare av firman.

Under Axel Tages Stibergs ledning utvecklades företaget som både importör och återförsäljare av tobaksvaror och dessutom anlades en rad filialbutiker på olika platser i Göteborg  och 1910 hade företaget butiker på följandes adresser:

Östra Hamngatan 36
Kungsportsplatsen 2
Parkgatan 3
Västra Hamngatan 18

I december 1910 startade företaget också egen cigarrtillverkning vid Lilla Nygatan 2 vilken snabbt fick en betydande omfattning. Fabriken hade ett 50-tal cigarrarbetare och låg inrymd i fem rum och kök och handkammare på andra våningen. På första våningen hade företaget kontor.

I oktober 1911 öppnades en utställnings- och försäljningslokal i Stockholm vid Drottninggatan 7 men det gick inget vidare och den stängde redan 1914.

Efter Tobaksmonopolets införande 1915 fortsatte Axel T. Stiberg & Co med tobakshandel och 1916 startades en helt ny verksamhetsgren, Stibergs Livsmedelshandel vilket ledde vidare till att företaget år 1919 startade en konservfabrik. Stibergs Livsmedel tycks en tid haft lager eller verksamhet i Lejonets gamla bryggeribyggnad vid Södra Burgårdens landeri. En butik låg i Kronhusbodarna och såldes sedermera till en herr Kanter medan en annan butik låg vi Kungsportsplatsen (eventuellt flyttades butiken dit).

Kungsportsplatsen med L.A. Hillbergs klädeshandel, och Stibergs livsmedelshandel. 1927.
Kungsportsplatsen med L.A. Hillbergs klädeshandel, och Stibergs livsmedelshandel. 1927. Foto: Carl Alfred Träff

Konservfabriken som ska ha legat någonstans vid eller i Almedal tillverkade finare slags charkuterivaror, kött- och fiskkonserver samt inläggningar av delikatessill, ansjovis och kaviar. En stor del av varorna exporterades till Nord-Amerika, Australien, England och Danmark.

Företaget köpte också upp fastigheter och andra företag. I verksamheten ingick tidvis företag som Fastighetsbolaget Vargen, Lärn & Co som ägdes hyreshus vid Hökegårdsgatan i Mölndal, Fastighetsbolaget München, Lärn & Co (Stibergs köpte på sin tid gamla Münchenbryggeriet) och Frans Broberg AB.

Efter 1943 ägnade sig Axel Stiberg & Co med ökad kraft åt den av monopolet oberoende skeppshandeln. Firman sålde tobaksvaror, övriga artiklar såldes genom agenturrörelsen Frans Broberg AB.

Serienavigation<< Cigarrfabriken Phoenix
Advertisements

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.