Rosenbergs väveri

Del 13 av 13 i serien Textilföretag

Rosenbergs Bomullsväveri AB startades 1856 i Mölndals Kvarnby och var redan från början ett aktiebolag. Från 1860 var den störste aktieägaren L. Meyerson & Co (senare Th. Heyman & Co). Företaget expanderade snabbt och hade år 1870 över 100 anställda vilket därefter minskade till ett 70-tal kring 1880. Vid sekelskiftet 1900 hade antalet anställda ökat igen och var då  cirka 120. Från 1908 arrenderades Rosenbergs Väveri av familjen Marks bolag, AB Sjuntorp. Väveriet lades ner år 1930 eller strax därefter men företaget som nu hette Rosenbergs AB fortsatte med färgeriverksamhet.

1942 köpte Rosenbergs färgeri de byggnader som tidigare innehafts av Mariebergs bresiljefabrik, Carlsbergs spinneri och Ahlafors Nya Spinneri. Eftersom företaget bara behövde en mindre del av byggnaden, har fabriken alltsedan dess varit industrihotell. Den brann i februari 1948. Färgeridelen var oskadad men för övrigt återstod endast murarna. Vid återuppbyggnaden moderniserades fasaden. Rosenbergs färgeri var igång 1982 ut. År 1986 brann färgeridelen. De kvarstående murarna revs. Utrymmet samt den gamla fabriksgården har därefter använts till parkeringsplats.

Källor: A. Attman, Göteborgs stadsfullmäktige 1863-1962 del 1, 1963

 

Serienavigation<< Bettyholm – Carlsfors
Advertisements

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.