Lars Swensson

Lars Swensson, hejderidare, född år 1756 och död år 1838. Var gift med Helena Andersson, född 1758. De hade fyra barn, Anders Svensson, Lars Svensson, Johanna Svensson och Anna Svensson. Sönerna utvandrade från Sverige. Dottern gifte sig med A. Rydberg, handlande. De hade sonen Johan Rydberg. Anna Svensson gifte sig med kyrkoherde J. Sundblad. De hade sönerna Johannes Sundblad, Anders Petter Sundblad samt döttrarna Anna Helena Sundblad och Elisabeth Sundblad. Döttrarna dog innan fadern.

Under årtiondena kring 1800 var Lars Svensson (1756-1838) vice hejderidare över kronoegendomen Sundshagen (nuvarande Slottsskogen) och skogvaktare i Askims härad. Ordet hejderidare betyder ”ryttare som rider i skogen”, ”skogvaktare”, och kommer av tyskans Heidereiter. Som sådan skulle han övervaka kronans skogar och hålla efter smugglare.

Lars Svensson ägde gården Presenten, huvudsakligen bestående av en del av Mölndals ängar men också av en avstyckning från Krokslätt Sörgården men den .Utöver de nämnda gårdarna och husen var han vid sin död också ägare av en del i Hulelyckan.

Dessutom arrenderade han från 1793 ålfisket i Mölndals ström (strax nedanför Stensjön) från Göteborgs stad på 99 år. Han ska också ha uppfört  ett vattendrivet sågverk på egendomen Kvarnfallet 32. Han ägde från 1792 också egendomen Kvarnfallet 21 vid Mölndals ström, vilken han inropat på auktion, och ett hus i Krokslätt Hökegården. Lars Svensson lånade ut stora penningsummor mot ränta. Kvarn fallet nr 21 kallades Arvid Olsson kvarn. År 1803 såldes den till John Roy.

Hejderidaren förekommer i nyckelromanen ”Smuglarens dotter” (1877), skriven av dottersonen Johannes Sundblad, som gör gällande att morfadern – trots sina ämbetsplikter – själv var både smugglare och vrakplundrare. Han förekommer som smugglare i många sägner.

År 1819 invigde biskopen en gravplats åt honom i hans egen trädgård. När Boråsbanan anlades, fl yttades stenen upp i bergets sluttning. För att folk utan livsfara skulle kunna besöka gravstenen, flyttades den år 2001 till detta ställe, alldeles i närheten av den plast den stod från början. Gravstenen beställdes av Lars Swensson själv och dödsåret höggs aldrig in på stenen.

Andra källor: Thomas Ericsson, Krokslätt i bilder, 1997

Advertisements

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.