Kallebäck Sörgården

Del 17 av 20 i serien Gårdar i Örgryte

Kallebäck Sörgården är känd sedan 1500-talet. Egendomen var uppdelad på flera gårdsenheter med flera olika ägare på samma sätt som Kallebäck Mellangården. I boken Ortnamnen i Göteborgs- och Bohus läns står det följande om gården:

Kallebäck Mellangården och Kallebäck Sörgården 1868

Kallebäck Mellangården och Kallebäck Sörgården 1868 i samband med laga skifte.

Kallebäck Sörgården kom inte att beröras av den tidiga industrialiseringen som ägde rum i Göteborg på 1700-talet och början av 1800-talet på det sätt som skedde med de övriga Kallebäcksgårdarna. I början av 1900-talet huvuddelen av till Kallebäck Tomtaktiebolag. På 1960-talet bebyggdes området med miljonprogramshus.

Södra delarna av Kallebäck 1908

Södra delarna av Kallebäck 1908

Kallebäck 1923

Kallebäck 1923

Kallebäck Sörgården år 1950

Kallebäck Sörgården år 1950. På platsen för Sörgårdens ekonombyggnader till höger byggdes senare Arlas mejeri och till vänster i bild vid Boysens villa byggdes ICA EOL:s lager. Det är lite oklart om Boysen villa var den tidigare mangårdsbyggnaden på en av Sörgårdens delar, om det var en separat byggnad eller om den ersatte en tidigare mangårdsbyggnad.  Bild: Ingvar Andersson. Licens: CC-BY-NC-ND

Kallebäck Sörgården 1965

Kallebäck Sörgården (Boysens villa) 1965. Bild: L. Nyström Licens: CC-BY-NC-ND

Serienavigation<< Kallebäck MellangårdenLundens herrgård >>
Advertisements

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.