Johan Wilhelm Lyckholm

J.W. Lyckholm

J.W. Lyckholm

Johan Wilhelm Lyckholm (född Andersson), född 21 februari 1846 i Sjögestads socken, Östergötlands län, död 5 maj 1894 i Örgryte församling, var en svensk bryggeriägare och riksdagsman.

Från 1862 anställd hos sin släkting, bryggaren A.Ericsson, som på Emiliedal (del av Krokslätt Kongegårdens mark) 1858 anlagt ett svagdricksbryggeri. På detta bryggeri avancerade Lyckholm till bryggmästare och bokhållare.

För att förkovra sig i yrket reste han 1871 till Kristiania där han verkade som bryggmästare i sju år, varefter han for till Tyskland för studier av bryggerinäringen. Då han återkom till Göteborg 1879 anlade han tillsammans med sin tidigare arbetsgivare A. Ericsson J.W. Lyckholm & Co:s stora bryggeri på sin egendom Wilhelmsdal (en del av Lilla Skår, Skår Västergården) som han samma år köpt från P. Ohlén.

När han dog 1894 övertogs företaget J.W. Lyckholm & Co av brodern Melcher Lyckholm.

Advertisements

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.