Prospect Hill

Del 10 av 13 i serien Gårdar i Örgryte 2

Prospect Hill var en egendom, en stor tomt med två större hus, Norra Prospect Hill (senare Odinslund)  och Södra Prospect Hill, samt ett par andra. Tomten köptes av bröderna August Kobb och Pontus Kobb kring år 1850. Bägge de stora husen uppfördes omkring år 1854. Odinslund ritades av arkitekten Adolf W. Edelsvärd åt August Kobb. Sannolikt var det väl också han som ritade Södra Prospect Hill. Intill lät de anlägga en stor park, med tillhörande grindstuga, även den ritad av Edelsvärd. Nedanför uppfördes Villa Prospect Hill.

Prospect Hill

1865. Adolfsberg längst uppe till vänster. Norra Prospect Hill lite över mitten och Södra Prospect Hill längst ner till höger.

Odinslund ligger på vad som idag är Carlbergsgatan 10–14 medan Södra Prospect Hill ligger på Carlbergsgatan 5B.

1908

1908

Nordväst om Odinslund ligger ytterligare en större fastighet. Den fastigheten verkar ha gått under namnet Adolfsberg. Det är inte den fastighet (Södra Prospect Hill) som byggdes åt Pontus Kobb då den låg söder om Odinslund och uppgifterna i Göteborgs stads bevarandeprogram är därför troligen felaktiga.

Norr om Adolfsberg byggdes kring år 1900 ett landshövdingehuskvarter som fick namn efter egendomen, kvarteret Adolsfsberg. Adolfsberg som under 1900-talet bland annat använts som barnhem ser för sin del ganska vanvårdat och förfallet ut där det ligger en bit norr om Odinslund.

Villa Prospect Hill revs när motorvägen genom Gårda byggdes.

Villa Prospect Hill

Villa Prospect Hill

1923

1923. Odinslund i mitten. Adolfsberg uppe till vänster. Villa Prospect Hill för sig själv till vänster.

Villa Odinslund

Villa Odinslund 2010. Bild: Daniel Stiller Licens: CC BY-SA 3.0

Serienavigation<< FredriksroLandala >>
Advertisements

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  1. Södra Prospect Hill ligger nu på adress Carlbergsgatan 5B. Påden senare kartan benämnd Gårda gränsen 31

    • Okej. Tack. Du har väl troligen helt rätt, men samtidigt finns fastigheten inte med på kartan från 1908 så jag undrar om det verkligen är samma. Å andra sidan är ju kartan från 1908 en handtecknad karta av en enda person så det kan ju finnas missar. Jag får gå dit och titta. EFter att ha tittat så inser jag att du förstås har helt rätt.