Strömbergska villan

Del 14 av 15 i serien Gårdar i Majorna

Egendom med trädgård som låg på Allmänna vägens södra sida mellan de nuvarande Kommendörs- och Kaptensgatorna. Byggdes i slutet av 1800-talet då den inte fanns 1868. Riven innan 1923. Beboddes på 1870- och 1880-talen av sjökapten J.F. Strömberg. På mark som arrenderades av Älvsborgs kungsladugård.

1868. Längs med Allmänna vägen ligger fyra större egendomar med trädgårdar.
1868. Längs med Allmänna vägen ligger fyra större egendomar med trädgårdar. Längst till vänster en fastighet utan hus och sen är det Åhmanssonska, prostbostället och Oljekvarn. I nedre delen av bilden finns ytterligare en gård var namn jag inte känner till men längs med vägen dit växte den så kallade Koopmansstaden fram. Det planerade gatunätet är utlagt över existerande strukturer.
Strömbergska villan
Strömbergska villan på 1890-talet. 
1901. Längs med Allmänna vägen ligger fyra större egendomar med trädgårdar.
1901. Längs med Allmänna vägen ligger fyra större egendomar med trädgårdar. Fastigheten längst till vänster finns nu Strömbergska villan, därefter är det Åhmanssonska, prostbostället och Oljekvarn (Söderlingska trädgården). I nedre delen av bilden finns ytterligare en gård var namn jag inte känner till. Det planerade gatunätet är utlagt över existerande strukturer.
1921. Söderlingska trädgården finns kvar liksom några av gårdens hus. De övriga trädgårdarna är borta
1921. Söderlingska trädgården finns kvar liksom några av gårdens hus. De övriga trädgårdarna är borta men Åhmanssonska huset finns kvar.
Serienavigation<< ProstboställetBäckska gården >>
Advertisements

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.