Stadsgränsen (Kungssten)

Del 22 av 23 i serien Kåkstäder

Fram till 1945 låg Kungssten i Västra Frölunda socken  och Västra Frölunda landskommun och var en kåkstad med en mycket blandad bebyggelse. Området kallades Stadsgränsen och låg från 1868 inklämt mellan två delar av Göteborg, nämligen det med Göteborg 1868 införlivade Majorna och Nya Varvet som sedan länge var en del av Göteborg. Bebyggelsen började växa upp redan i mitten av 1800-talet längs med Långedragsvägen och upp på berget norrut liksom längs med Grimmeredsvägen söderut och upp på berget mot öster. Den senare sydliga bebyggelsen kallades tidigt Ekebäck efter den gård som ägde markerna och heter så än idag. Ekebäcks gård låg i närheten av där Frölunda Torg ligger idag. Bebyggelsen i Ekebäck tillkom efter att handelsmannen Gustaf Smith köpt upp marken och styckat av tomter för försäljning.

Västra delen av Stadsgränsen 1923
Västra delen av Stadsgränsen 1923
Östra delen av Stadsgränsen 1923
Östra delen av Stadsgränsen 1923
Östra delen av Stadsgränsen och Ekebäck 1923
Östra delen av Stadsgränsen och Ekebäck 1923

Ekebäck ansåg vara och var en fattig kåkstad. Den norra delen som hade namnet Stadsgränsen ansågs finare. Spårvägen byggdes ut till Långedrag år 1906 och Stadsgränsen blev en viktig hållplats. 1928 började bussar gå från Kungssten till Önnered och 1936 fick även Fiskebäck bussförbindelse. 1930 byggdes Älvbsorgsvägen söder om spårvägen för att ta över trafiken från Långedragsvägen som går norr om spårvägen. Vi detta bygge fick en del villor och kåkar rivas.

I Kungssten fanns biograf och flera affärer. Biografen levde på Nya Varvets soldater. Den lades ner 1971 och den del av byggnaden som var biografsalong revs för spårvägens markbehov. I restenen av byggnaden ligger Nöjds konditori.

När Västra Frölunda socken införlivades i Göteborg år 1945 inkluderades också Stadsgränsen och Ekebäck som då sen 1922 utgjorde delar av Älvsborgs municipalsamhälle tillsammans med de tidigare municipalsamhällena Hagen och Långedrag. Vid denna tidpunkt betraktades Ekebäck som ett slumområde och det fanns önskemål om att byta namn på området. Det blev dock aldrig så. Däremot bytte Stadsgränsen namn till Kungssten. Älvsborgsvägen bytte samma år namn till Torgny Segerstedtsgatan.

Stadsgränsen och Ekebäck
Stadsgränsen och Ekebäck
Ekebäck 1935
Ekebäck 1935. Grimmeredsvägen med Dalaskolan till vänster,
Kungssten 1936. Utsikt mot Ekebäck
Kungssten 1936. Utsikt mot Ekebäck med Dalaskolan i bakgrunden lite till höger och Gnistängsberget därbakom.
Kungssten 1945
Kungssten 1945
Kungssten 1948
Kungssten 1948
Kungssten 1970-talet
Kungssten 1970-talet

När Älvsborgsbron byggdes 1966 och Västerleden och Gnistängstunneln byggdes 1969-78 revs hus i både Kungssten och Ekebäck för att lämna plats åt bron, leden, tunneln och avfarten till Torgny Segerstedsgatan (tidigare Älvsborgsvägen). 1994 byggdes Hagenmotet och Gnistängsmotet strax norr om tunneln för at skapa en bättre korsning med Torgny Segerstedsgatan. Även detta innebar att hus försvann. Genom att de stora trafiklederna byggdes kapades de enkla och direkta förbindelserna mellan olika delar av Ekebäck, Kungssten och Grimmered.

Serienavigation<< LindholmenFrölundaborg – Tåsthult >>
Advertisements

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.