Johannedal

Johannedal var en egendom i Majornas 6:e rote dvs i nuvarande Olivedal. Huvudbyggnaden låg ungefär där Vegagatan och Prinsgatan idag möts. På 1800-talet innehades den först av Samuel Dahlin som ägde sillsalterier och dessutom var redare. Han ättlingar övertog senare egendomen. Sannolikt arrenderades egendomen av Älvsborgs Kungsladugård.

Johannedal 1850
Johannedal 1850

Kring vägen som gick mellan Breda vägen och Johannedal liksom upp på Nordhemsberget växte det fram en kåkstad på 1800-talet, Kråkestan. Vägen bar namnet Dahlins gata (Dahlinsgatan). Området kring gården i sänkan mellan bergen där Vegagatan går idag kallades för Dahlins äng.

Kråkestan 1884
Kråkestan till vänster i bild och Djupedal till höger på Skansbergets sluttning. Haga och centrala Göteborg i bakgrunden till vänster. Byggnaden i förgrunden där Vegagatan går idag är enligt uppgifter på Gamla Masthuggspojkars hemsida den mindre egendomen Johannedal. Jag tror att den uppgiften är korrekt, men Johannedal var nog inte den villa, byggd 1883, som sedan beskrivs av Sedenmalm och som senare låg mellan landshövdingehusen på Vegagatan 26. Johannedal var istället den egendom som låg längre norrut och till vilken Dahlins gata ledde. Den senare villan byggdes 1883 som en avstyckning från Johannedal (6:53) och revs 1889 igen. Byggnaden på bilden är dock kanske inte Johannedals huvudbyggnad utan kanske snarare den senare byggda villan.
Djupedal år 1901
Kråkestan år 1901. Johannedal (ME) i norr och den av Sedenmalm beskrivna villan längst ner till vänster i bild.

På 1880-talet styckades den av de dåvarande ägarna C.G. Larsson och Ernst Nymansson. Nymansson byggde 1883 en ny villa till sig själv som sen kallades Nymanssonska villan efter byggmästaren som byggde den och kanske också bodde där. Han byggde många av landshövdingehusen i Vegastaden tillsammans med C.G. Larsson som varit förmyndare för Samuel Dahlins arvingar. Huvudbyggnaden såldes troligen  till byggmästaren A. Malmsten då han uppges vara innehavare i slutet av 1800-talet.

Johannedal såväl som Nymanssonska villan fanns fortfarande kvar år 1901, men 1921 var de borta.

Advertisements

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.