Landala (kåkstaden)

Landala var ursprungligen en gård utanför Göteborgs stadsgräns på 1800-talet på marker som låg under adelsgården (frälsegården) Krokslätt Nordgården i Örgryte socken. Namnet Landala kommer sannolikt av namnet på en av gårdens ägare, kopparslagaren Bengt Landin som ägde Nordgården på 1780-talet. Landala som kåkstad blandas ofta samman med den äldre kåkstaden Västra Brantdala som låg inom Göteborgs stads gränser. De två växte fram vid olika tidpunkter och hade olika ursprung.

Albostaden och Landala 1866 med vattenledningar framdragna

Albostaden och Landala 1866 med vattenledningar framdragna.

Under 1860-talet började de norra delarna av Landala, närmast Göteborgs stadsgräns, bebyggas. De dåvarande innehavarna till egendomen Landala, grosshandlare Eugéne Sundberg och änkan Justina Lindqvist, började arrendera ut tomter i de bergiga, norra delarna av egendomen. 1875 var byggmästare A. Malmsten ägare.

Landala 1877

Landala 1877

Åren 1876-1877 köpte Göteborgs stad egendomarna Landala och Gibraltar. 1882 beslutades om införlivning med Göteborg och 1883 utgjorde Landala en ny stadsdel i staden. I denna ingick också delar av det som idag är Norra Guldheden. Där byggdes det också trähus av lite olika slag, däribland huset som kan att hysa Hanssons Pyrotekniska.

I Landala byggdes efter införlivandet med Göteborg flera nya kvarter med landshövdingehus efter en i slutet av 1870-talet upprättad stadsplan. Större delen av de äldre träkåkarna blev dock också kvar.

Landala 1921

Landala 1921

Nästan hela Landala revs åren 1963-1968. Både träkåkar och landshövdingehus ersattes med miljonprogramsbebyggelse.

Skomakargatan 2 1930

Skomakargatan 2 1930. Bild: Otto Thulin. Public Domain

Hantverkaregatan och Skomakargatan

Hantverkaregatan och Skomakargatan, 1930. Bild: Otto Thulin. Public Domain

Landalatorget 2, 1931

Landalatorget 2, 1931. Bild: Otto Thulin. Public Domain

Advertisements

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.