Brantdala kåkstad

Del 6 av 20 i serien Kåkstäder

Brandtdala eller Brantdala var ett landeri som med tiden delades i två. Västra Brandtdala kom att utvecklas till ett värdshus och en nöjesinrättning. Innehavaren av arrendet för landeriet drygade också ut sina inkomster genom att arrendera ut mindre lotter runt egendomen. Kring landeriet växte därför under början av 1800-talet fram en kåkbebyggelse som i slutet av 1800-talet ersattes av stenhus för arbetarklassen. Brantdala var en äldre kåkstad än Landala och kan sägas ha blivit ersatt av Landala som låg utanför stadsgränsen söder om Brantdala. Kåkstäder av samma ålder och typ växte också fram vid Landalaledet (Skojarbacken) och Flygarns Haga.

Västra Brantdala och Brantdala kåkstad
Västra Brantdala och Brantdala kåkstad är området som ligger mellan Ulriceberg och Brantdala (Östra Brandtdala). 1860.
1890
1890

Serienavigation<< Landala (kåkstaden)Djupedal >>
Advertisements

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.