Wilhelm Wohlfart

Bernhard Wilhelm Wohlfahrt, född 12 september 1812 i Göteborg, död 1 april 1863 i Stockholm, var en svensk målare, tecknare grafiker och skriftställare. Han var son till grosshandlaren Fredrik Wilhelm Wohlfahrt (1778-1859) och Sara Petronella Bratt (1780-1863).

Elev till Christian Didrik Forssell vid Konstakademien i Stockholm i början av 1830-talet. Wohlfahrt medverkade i Konstakademiens utställningar 1836, 1838 och 1856 med sammanlagt 12 arbeten. Han målade därefter en och annan genretavla men huvudsakligen porträtt – han utförde sådana även i blyerts eller akvarell, varvid det huvudsakligen var scenens, konsertsalens och manegens ryktbarheter, den tidens kändisar, som porträtterades. Åtskilliga av dessa litografierades (Jenny Lind, Emilie Högqvist, Eduard d’Aubert, Les belles écuyères med flera). Svenska porträttarkivet har förtecknat ett trettiotal porträtt som han utförde under sin aktiva tid.

Som skriftställare medverkade han i Post och Inrikes Tidningar 1857–1862 samt Göteborgs-Posten 1861–1862 men blev slutligen psykiskt sjuk och intogs 1862 på Konradsberg.

Han anordnade tablåer i societeten och även flera historiska konstutställningar vid konstnärsgillets samkväm, skrev konstkritiker och samlade konstverk, företrädesvis teckningar och gravyrer, varav en del hamnat på Nationalmuseum, som också äger ett par porträtt i olja. Wohlfahrt finns även representerad vid Malmö museum och Göteborgs Historiska museum.

Text i huvudsak från Wikipedia.

Advertisements

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.