Göteborgs barnbördshus

Redan 1789 upprättades det första barnbördshuset i Göteborg, i form av en barnbördsavdelning (förlossningsavdelning) vid Sahlgrenska sjukhuset. Det förklarades uttryckligen i reglementet för barnbördshuset att barnaföderskorna icke behövde vara försedda med prästbevis. 1855 inrättades en barnmorskeundervisningsanstalt på samma sjukhus, vars förste lärare i början var doktor H. J. Carlson och professor G. Hjort i nu nämnd ordning.

När ett nytt barnbördshus med 5 sammanbyggda paviljonger uppfördes 1872-75 i hörnet Vasagatan 1/Sprängkullsgatan i kvarteret Husaren flyttades förlossningverksamheten dit. Den nya institutionen fick namnet Göteborgs barnbördshus och invigdes i oktober 1875.

År 1901 flyttade barnbördshuset till ett nybyggt hus i närheten av Linnéplatsen i Annedal och lokalerna övertogs därefter av den då nystartade Göteborgs högre samskola. 1939 uppförde en ny förlossningsavdelning på Sahlgrenska som fick namnet Kvinnokliniken (KK). Barnbördshuset i Annedal fick senare namnet KK 2. 1968 lades verksamheten ner i Annedal och flyttade till Östra sjukhuset.

Göteborgs barnbördshus
Göteborgs barnbördshus, senare Kvinnokliniken (KK) 2 i Annedal. Public Domain
Advertisements

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.