Fruntimmersföreningen för den inre missionen

Fruntimmersföreningen för den inre missionen grundades 1847 och har numera formen av en stiftelse. Om denna stiftelse har någon koppling till den 1815 bildade Fruntimmersföreningen som mellan 1815 och 1938 drev Fruntimmersföreningens flickskola är okänt, men osannolikt då det idag är två olika stiftelser. Det ursprungliga syftet med Fruntimmersföreningen för den inre missionen var att predika kristendom i fattiga hem:

Föreningen, som vid sin stiftelse 1847, äfven åsyftade kristliga besök i de fattigas hus, synes hafva koncentrerat sin verksamhet omkring ett Räddningshem för vanvårdade flickor samt en Söndagsskola. Detta räddningshem, som förut hölls i  en hyrd lokal, öppnades den 7 Maj 1850. Det har nu sitt eget hus i Haga, inköpt genom enskilta, frikostiga skänker. Inkomsterna bestå af obestämda kontanta bidrag, af personer inom och utom Göteborg, hvilka bidrag för nyssnämnda år uppgå till omkring 1,500 Rdr Rgs, hvarförutan föreningen erhållit betydliga skänker i kläder och andra natura-prestationer.

Fruntimmersföreningens hem för vanvårdade flickor låg i hörnet Skolgatan 39/Bergsgatan 24 i kvarteret Artilleristen i Haga från 1853. Redan 1864 flyttade de dock till Hedefors i närheten av Lerum där de så småningom också tog hand om pojkar:

Vera ligger kvar på sjukhuset till 3 maj, då hon får flytta in hos sina föräldrar.

Min far och hans tvillingbröder är kvar på Viktoriaföreningens barnhem. Tvillingarna bor där till den 30 september och pappa till den 25 oktober. Han ligger på Barnsjukhuset i Göteborg mellan 20 och 25 april för blindtarmsinflammation och opereras där. Barnen flyttas från Viktoriahemmet till Kullens barnhem i Stenkullen (Hedefors) och kvarstannar där året ut. Detta hem drivs av Fruntimmersföreningen för Inre Mission. Det finns plats för 16 barn på hemmet. Vid starten 1864 var detta barnhem endast för föräldralösa flickor.

Året som ovanstående citat berör är 1947.

Stiftelsen Fruntimmersföreningen för den inre missionen administreras idag av SEB i Göteborg, har ungefär 3,5 miljoner i förmögenhet (2013). Syftet är:

Stiftelsens ändamål skall vara att förvalta donerade medel samt genom utdelning av stiftelsens avkastning bereda tillfälligt stöd för vård och fostran åt behövande personer, högst 20 år gamla, bosatta i Göteborgs eller Lerums kommuner.

 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.