Biografen Rio

Rio öppnade i mars 1940 i ett nybyggt funkishus på Landsvägsgatan (kvarteret Trumslagaren) i Haga. Vid öppnandet hade biografen 198 platser. Tanken hos de först ägarna, Harry Blomberg och Paul Lindberg, var att de skulle köra reprisvisningar av populära filmer. I slutet av 1950-talet fick de ekonomiska problem.

Biografen togs 1968 över av Rolf Magnusson efter att tre andra ägare misslyckats med att driva biografen/spelhallen med vinst trots att biografen i praktiken blivit en porrbiograf:

Den 18 mars 1964 blev det spelhall i Rio med enarmade banditer, roulette och då och då en film för att ge sken av att vara biograf. Club Rio startade 29 september 1965 med bowling, strip-tease och erotisk film. Det blev alltmer sex på programmet enligt biografen Boulevards principer.

Efter att tre olika ägare misslyckats med att driva biografen tog Rolf Magnussonöver driften på nyårsdagen 1968. Nu fick Rio en programsättare och maskinist med ett genuint filmintresse. Han blandade porrfilmerna med tecknat (Bruno Bozetti, Den rosa pantern och Karl-Alfred), Helan och Halvan och Chaplin, ofta från sin egen filmsamling Panorama-Film. Hans Gmoser var delägare..

Den första sommaren experimenterade Magnusson med “nästan nakna biovärdinnor”, det vill säga kvinnliga vaktmästare i bikini. Han fick 51 svar på annonsen och trodde att idén skulle sprida sig. Det lär ha kommit dubbelt så mycket publik som vanligt.

Polisen utanför Rio i samband med ett rån.

Polisen utanför Rio i samband med ett rån.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.