Kvarteret Matrosen

Kvarteret Matrosen, Landsvägsgatan-Frigångsgatan-Mellangatan-Bergsgatan, var innan alla husen revs i början på 1980-talet bebyggt med stenhus, landshövdingehus och trähus. I hörnet Frigångsgatan/Mellangatan fanns en 5-vånings stenhus som ersatt tidigare trähusbebyggelse medan hörnet Frigångsgatan/Landsvägsgatan hade ett landshövdingehus. Landsvägsgatan 24. Mot Landsvägsgatan var det landshövdingehus på numren, 26, 28 och 30 medan nummer 32 var hörnhuset mot Bergsgatan, ett litet lågt trähus, sannolikt från först halvan av 1800-talet. I hörnet Bergsgatan/Mellangatan fanns några träskjul och emellan det huset och huset i hörnet med landsvägsgatan ett litet trähus med hög källarvåning.

Bergsgatan/Frigångsgatan/Mellangatan

Husen på Bergsgatan (nr 8) i förgrunden ligger där lekplatsen finns idag. Stenhuset i bakgrunden står i hörnet Frigångsgatan/Mellangatan. Frigångsgatan till höger i bild. 1914.

Frigångsgatan västerut år 1919

Frigångsgatan västerut år 1919. Stenhuset syns till vänster i bild. Bild: G. Höök. Licens: CC-BY-NC-ND

Landsvägsgatan 24 innehöll Cafe Mården, en lunchrestaurang som hade central betydelse i ett av Göteborgs mest mystiska brottmål, Dahlsjöfallet, Mot Landsvägsgatan var huset ett äldre landshövdingehus från 1880-talet men i hörnet och mot Frigångsgatan hade en nyare huskropp byggts på 1930-talet efter en brand. I den huskroppen fanns WC på svalen medan det saknades i huskroppen mot Landsvägsgatan och i gårdshuset. Gårdshuset hade 1977 en utbrunnen lägenhet och en lägenhet förstörd av hussvamp. I GT har Isolde Berner skrivit följande om fastigheten:

Det var tidigt 70-tal och efter några månader i femtioelfte hand på Östra Skansgatan, längre in i Haga, var jag lycklig förste hyresgäst i en sämre begagnad etta på Landsvägsgatan.

Visserligen på så kallat rivningskontrakt, med kallt vatten och en lätt sprucken kakelugn som enda värmekälla, men det fanns i vart fall en riktig vattentoalett – två trappor ned och i huset bredvid.

[…]

I det tömda gårdshuset flyttade ett gäng glada ockupanter in och målade blommor på fasaden. Själva hade vi precis förvandlat skafferiet till en gasuppvärmd dusch och klamrade oss envist kvar.

Fast det där sista är inte riktigt sant. Jag flyttade in i gårdshuset 1976 på rivningskontrakt. Under mig bodde det en äldre man med riktigt kontrakt. Han dog under vintern 1976-77. Efter det stod lägenheten tom en tid men sen tog jag mig in och lät vänner bo där. Den var ockuperad kan vi nog säga. Jag kopplade in ström och telefon. Även bottenvåningen på samma sida av trappen tog vi över.

På den andra sidan trappen hade Skyddsvärnet en lägenhet högt upp. Den lägenheten beboddes av den ena missbrukaren och knarklangaren efter den andra. Där under fanns den utbrända lägenheten och lägenheten med hussvamp. Även de tog jag mig in i men de var oanvändbara. Jag bytte lås på samtliga lägenheter så att ingen ”obehörig” skulle kunna ta sig in.

1979 träffade jag min fru och 1980 flyttade jag därifrån. Då var jag så vitt jag vet den siste boende med kontrakt i gårdshuset. Målandet utfördes av en schizofren vän till mig som inte bodde i huset.

Ingången till Café Mården. Frigångsgatan till vänster.

Ingången till Café Mården. 1960-talet. Frigångsgatan till vänster.

Gården på Landsvägsgatan 24

Gården på Landsvägsgatan 24, första halvan av 1970-talet. Stenhuset på Mellangatan speglar sig i vattenpölen.

Trähuset i hörnet med Bergsgatan innehöll länge en manufakturaffär men 1972 var det en porrbutik i huset. 1977 var huset tomt.

Hörnet Landsvägsgatan 32/Bergsgatan år 1935

Hörnet Landsvägsgatan 32/Bergsgatan år 1935. Fasad mot Bergsgatan. Bild: Otto Thulin. Licens: CC-BY-NC-ND

Hörnet Landsvägsgatan 24/Bergsgatan 2 C

Hörnet Landsvägsgatan 24/Bergsgatan 2 C samt trähuset på Bergsgatan år 1935. Bild: Otto Thulin. Licens: CC-BY-NC-ND

Bergsgatan mot Landsvägsgatan (väster). 1967.

Bergsgatan mot Landsvägsgatan (väster). 1967. Vid mitten av 1970-talet var alla husen utom huset i hörnet med Landsvägsgatan rivna Akvarell av Arthur Gottfrid Engman. Licens: CC-BY-NC-ND

Alla hus i kvarteret revs i början på 1980-talet och idag fisnn bara hus byggda på 1980-talet i kvarteret.

Haga 1872

Haga 1872

Advertisements

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.